Waarschijnlijk een van de grootste problemen waarmee duurzame energie heeft te kampen is de onzekere productie. Windenergie levert als het waait en zonne-energie is er als de zon aan het firmament staat. Nu kun je de overmaat opslaan, maar dat vergt gigantische opslagcapaciteit. Onderzoekers in Zweden denken een oplossing te hebben gevonden om zonne-energie voor langere tijd op te slaan. Met behulp van een thermoelektrische generator (die warmte omzet in elektriciteit) kan dan tot achttien jaar later die energie worden omgezet in stroom. Voorlopig lijkt het systeem alleen nog maar in staat energie te leveren voor elektronische speeltjes…
Het systeem slaat zonne-energie op en is in Zweden MOST genoemd. Het eigenlijke werk wordt verricht door een (zelf ontworpen) molecuul dat onder invloed van zonlicht van vorm verandert. Die zo opgeslagen energie wordt dan weer vrij gemaakt via die warmte/stroomgenerator. Er zou wereldwijde brede aandacht voor deze prille ontwikkeling zijn. De onderzoekers van de Zweedse technische Chalmersuniversiteit werkten hierbij samen met de onderzoekers van de Jiao Tong-universiteit in Sjanghai.
De Zweden stuurden hun zelf ontworpen molecuul met zonne-energie naar Tao Li en Zhiyu Hun in Sjanghai, die de opgeslagen energie omzetten instroom. Zo werd het Zweedse zonlicht naar Sjanghai verstuurd en daar omgezet in stroom. “De generator is een ultradunne chip die kan worden geïntegreerd in elektronica zoals koptelefoons en telefoons”, zegt Zhihang Wang van de Zweedse TU. “Tot nu toe hebben we alleen kleine hoeveelheden elektra opgewekt, maar het blijkt dat het idee werkt. Het ziet er veelbelovend uit.”
De technologie zou grote beloften inhouden voor duurzame en emissieloze energieopwekking, maar er moet nog wel een hoop worden uitgezocht alvorens het systeem technisch klaar is om elektronische speeltjes van energie te voorzien en huizen te verwarmen. “We werken nu aan de stroomlijning”, zegt medeonderzoeker Kasper Moth-Paulsen. “De hoeveelheid energie en warmte die het systeem kan onttrekken moet omhoog. Zelfs al werk je met eenvoudige materialen dan zal je het toch nog moeten aanpassen om het rendabel te kunnen produceren.”
MOST
MOST is een gesloten energiesysteem met een verbinding van koolstof, waterstof en stikstof als ‘kern’. Die verbinding slaat energie op door van vorm te veranderen. Die geladen moleculen kunnen in water of in folie bewaard worden om er later weer energie aan te kunnen onttrekken. Dat zou zelfs zo lang als achttien jaar kunnen zijn, stellen de onderzoekers.
De ontlading wordt in gang gezet door een ook zelf ontwikkelde katalysator, waardoor het molecuul weer de oorspronkelijke minder energierijke vorm aanneemt en er warmte vrij komt. Die kan dan door die warmte/stroomgenerator worden omgezet in stroom. Daarna kan de cyclus overnieuw beginnen.
De Zweedse universiteit ziet een van de verbindingen in een soort raamfolie. Die slaat de energie op door vormverandering van die verbinding en verandert daardoor van geel naar kleurloos. Zo’n folie houdt meteen warmte opnemen. Daarnaast is er ook een vloeibare vorm van MOST.
Bron: Alpha Galileo