In april was Shell de laatste die aankondigde in 2050 per saldo geen broeikasgassen meer uit te stoten. De TPI-onderzoekers constateerden wel dat de houding van de oliesector de laatste drie jaar sterk veranderd is. In 2017 had nog geen Europees oliebedrijf plannen gereed om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het laatste half jaar beginnen ze haast te krijgen, na jaren te hebben geprobeerd de klimaatverandering als vooral door de mens veroorzaakt fenomeen als sprookje af te doen.
In februari kondigde de nieuwe baas van BP, Bernard Looney, aan dat het bedrijf in 2050 of eerder geen netto-uitstoter meer van broeikasgassen zal zijn. Die plannen van BP en van het Australische bedrijf OMV zijn echter de twee enige oliebedrijven van de zes beoordeelde die de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs van eind 2015 niet zullen halen (aardopwarming onder de 2°C houden).
Shell voldoet daar kennelijk wel aan, maar volgens de analyse zijn de maatregelen van Shell onvoldoende om de opwarming onder de 1,5°C te houden, zoals het bedrijf zelf beweert. De onderzoekers zeggen niet te hebben kunnen beoordelen wat het plan van Shell behelst alleen nog energieproducten te verkopen aan bedrijven die mikken op klimaatneutraliteit in (of voor) 2050.
Technologie
De onderzoekers wijzen er op dat de plannen van de oliebedrijven tot op zekere hoogte afhankelijk zijn van technologie waarmee koolstof kan worden opgevangen en opgeslagen en in ‘natuurlijke’ oplossingen zoals boomaanplant. Daarbij wordt veel verondersteld wat nog lang niet vaststaat, stellen de onderzoekers.
Shell, Eni, Total en Repsol lijken op de Parijse koers te liggen. Geen van de Amerikaanse oliebedrijven heeft plannen geopenbaard zoals deze zes en ik vrees dat dat ook niet zal gebeuren zolang Trump daar de skepter zwaait (nog vier extra ellendige jaren, vermoed ik).
Bron: BBC