“De ontvolking en daarmee het braak liggen van landbouwgrond wordt versterkt door ontwikkelingen zoals de klimaatverandering en de snelle geopolitieke veranderingen”, zegt Daskalova. “De Russische inval in Oekraïne, bijvoorbeeld, heeft al geleid te veel verlaten landbouwgrond. Dat is over de hele wereld zo. De schaal waarop dat gebeurt doet de vraag rijzen of daar een oplossing ligt voor natuuruitbreiding, terwijl we het levensonderhoud van de mensen ook beschermen.”
Goed en slecht
De verlaten landbouwgronden kunnen zowel goed als slecht voor de biodiversiteit uitpakken, stelt het tweetal. De winst zit ‘m in de verrijking van wat vroeger nagenoeg een monocultuur was. Veel slechter kan het niet wat de biodiversiteit betreft. Het eerste wat je ziet terugkomen zijn planten, vogels en ongewervelden die in vrij verstoorde ecosystemen goed uit de voeten kunnen.
Als braakligging gepaard gaat met herverwildering door herinvoering van wild dan komen er waarschijnlijk planten- en misschien ook vleeseters, maar lang niet alle braakland zal zonder hulp kunnen herstellen. Delen die voorheen intensief gebruikt werden zullen zelfs waarschijnlijk nooit meer ‘natuur’ worden, vrezen ze.
Braakligging kan ook negatieve effecten hebben voor de biodiversiteit, maar ook voor de cultuur en tradities (van mensen). In weinig intensief bewerkte grond of grond die louter werd gebruikt voor eigen behoefte die hebben geleid tot onderling afhankelijke ecosystemen zullen instorten als mensen daar wegtrekken. Daardoor zouden zeldzame soorten kunnen verdwijnen en door een of twee dominante soorten worden veroverd ten koste van andere.
Daskalova: “Dat proces loopt niet zo in het oog. Er is nog veel dat we niet weten over het effect ervan op onze planeet. We werken op het ogenblik in Bulgarije, het snelst ontvolkende land ter wereld, om te bepalen welke planten, vogels en andere biodiversiteit terugkeert naar dorpen lang nadat de laatste lamp daar is uitgedraaid.”
Teruggedraaid
Elke winst aan biodiversiteit kan echter snel worden teruggedraaid als het land weer in gebruik wordt genomen als landbouwgrond of een andere bestemming krijgt, stellen de onderzoekers. Er is een grote behoefte aan land, al was het alleen maar voor het plaatsen van windmolens, voor energiegewassen en zonneparken. Vaak gebeurt dat al tien jaar nadat de boeren zijn weggetrokken.
De onderzoekers drukken beleidsmakers op het hart de verandering in biodiversiteit mee te nemen in de beslissing wat er met dat braakland zal gebeuren. Natuurherstel en -behoud horen in die overwegingen een belamngrijke plaats in te nemen.
Bron: idw-online.de