Ebola-middel 100% actief (bij resusapen)

Ebola-virus

Het ebola-virus

Resusapen bleken bestand tegen het ebolavirus als ze drie dagen na de besmetting werden behandeld met een middel dat bekend staat als GS-5734. Er zal nog het een en ander aan moeten worden gesleuteld om het als effectief medicijn in te kunnen zetten. Dat maakten de onderzoekers bekend tijdens de IDWeek-conferentie in San Diego (VS). Het werk is een gezamenlijk resultaat van een medische onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger (USAMRIID) en het bedrijf Gilead Sciences.
GS-5734 is een anti-viraal middel dat in kweek en bij kleinere proefdieren was beproefd op effectiviteit bij ebola, maar ook bij andere ziekteverwekkers. Bij resusapen bleek het middel 100% effectief in die zin dat alle apen de proef overleefden. Het virus verdween voor een belangrijk deel en de inwendige bloedingen en weefselschade, kenmerkend voor de ziekte, namen af. “Dit middel werkt door de RNA-replicatie in het virus te blokkeren”, zegt onderzoeker Travis Warren van USAMRIID. “Als het virus geen kopieën meer kan maken, dan heeft het eigen afweersysteem de tijd om het over te nemen en de besmetting te bestrijden.”
In celkweken was GS-5734 werkzaam bij een breed spectrum aan ziekteverwekkende virussen zoals het Lassa-virus, het MERS-virus, het Marburg-virus en verscheidene varianten van het Ebola-virus, met inbegrip van de Makona-variant die verantwoordelijk was voor de jongste epidemie in West-Afrika. “Dit is een eerste voorbeeld van een klein, makkelijk op grote schaal te produceren molecuul dat aanzienlijke bescherming biedt na de besmetting door het Ebola-virus in primaten”, zegt Sina Bavari, directeur van AMRSIID. Volgens hem is de brede inzet van het middel tegen virusinfecties gegarandeerd. Gilead Sciences zou al bezig zijn met klinische proeven bij gezonde proefpersonen om de veiligheid en de farmacokinetische eigenschappen vast te stellen voor gebruik bij mensen.

Volgens de VN zouden in West-Afrika zich ten minste 28 000 ziektegevallen hebben voorgedaan en zouden meer dan 10 000 mensen aan de ziekte zijn bezweken. Het Ebola-virus veroorzaakt ernstige inwendige bloedingen in primaten. Hoewel er diverse medicijnen en vaccins in ontwikkeling zijn en er ook al klinische proeven lopen, zijn er vooralsnog geen vaccins of medicijnen toegelaten om het Ebola-virus te verdelgen.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.