Of je dement (kinds) wordt zou voor eenderde afhangen van je genen. Gewicht, beweging en de hartconditie zouden voor nog eens 20% risicofactoren voor dementie zijn. De rest (zo’n 50%) is onbekend. Onze omgeving speelt een rol, maar hoe? Tom Russ van de universiteit van Edeinburgh (Schotland) met medeonderzoekers onderzochten zestig onderzoeken en vonden dat luchtvervuiling een rol speelt. Ook gebrek aan vitamine D zou een duidelijke risicofactor zijn.
Russ: “Er waren geen onderzoeken die geen verband vonden tussen luchtvervuiling en dementie. Fijn stof, stikstofoxiden, ozon en koolmonoxide zijn allemaal verbonden met dementie.” Het andere duidelijke verband was een gebrek aan vitamine D. Er bleek uit de analyse van de studies een zwakker verband met passief roken en met blootstelling aan bestrijdingsmiddelen.
Verrassender was het verband tussen de hersenziekte en wonen in de buurt van hoogspanningslijnen. “Russ: “Er is niet veel bewijs, maar wat er is is vrij stevig. Ik zou niet weten welk mechanisme daarbij speelt.”
Hij vindt het nog te vroeg mensen aan te raden al deze zaken zo veel mogelijk te mijden. Hoewel er sterke aanwijzingen dat die elementen risicofactoren voor dementie (kunnen) zijn, durven de onderzoekers toch niet te zeggen dat die factoren ook dementie veroorzaken. Het is aan overheden om de luchtvervuiling te beteugelen.
Om dementie zo min mogelijk kans te geven lijkt het verstandig om zo gezond mogelijk te eten, voldoende te bewegen en niet te roken (al zijn er eerder berichten de wereld ingegaan dat roken/nicotine dementie zou tegengaan).
Bron: New Scientist