Vliegtuig in Afrika neergestort. Nou en?

Dana Air-vliegongeluk

Kijkers en reddingswerkers  bij de rampplek van het bij Lagos neergestorte Dana Air-vliegtuig begin juni 2012, waarbij 163 mensen omkwamen (afb: AP Photo/Jon Gambrell)

Er stort een vliegtuig neer in Afrika. Wat kan ons het schelen. Als er in de VS een orkaan woedt waarbij vijf doden vallen is dat in Europa voorpaginanieuws. In Haïti moeten dat er minstens duizend zijn. Een vliegtuig dat in de VS neerstort krijgt in de Engelse Wikipedia 47 keer meer aandacht dan een vliegtuig van een Afrikaanse maatschappij. Een ramp is voor Europa en de VS pas een ramp als wij die voelen, waarbij de Europeanen een stuk dichter bij Amerika staan dan bij Afrika (wat toch een stuk dichterbij ligt.Wie herinnert zich nog het ongeluk met Dana Air 992 in juni 2012, waarbij 163 mensen omkwamen? Der Spiegel maakte destijds een kort berichtje, schrijft het blad deemoedig, net zo lang als dat berichtje toen een deltavliegster in augustus in het Duitse Brandburg doodviel. Wat iets nieuwswaardig maakt hangt kennelijk niet alleen van het aantal slachtoffers af.
Welke factoren bepalen of iets nieuws(waardig) is. Britse onderzoekers hebben dat proberen te achterhalen aan de hand van zo’n 1500 Engelstalige Wikipedia-artikelen over vliegongelukken met meer dan vijftig doden. Resultaat: een Amerikaans vliegongeluk krijgt bijna vijftig keer meer aandacht dan een vergelijkbaar ongeluk in Afrika.

Daarnaast bekeken de onderzoekers ook aan de hand van een databank of de ongelukken ook werden vermeld in de Wikipedia. Vervolgens bekeken ze hoe vaak de artikelen gelezen en bewerkt werden. Uit deze gegevens destilleerden ze de aandacht die een ongeluk krijgt, met als uitgangspunt dat de Wikipedia voor veel mensen het eerste naslagwerk is. Ze concludeerden daaruit dat het aantal doden voor 22% van de aandacht verantwoordelijk is. Minstens zo belangrijk is de relatie tot het eigen land: een ongeluk met een maatschappij van eigen continent krijgt aanzienlijk meer aandacht dan van een ander continent met gelijke aantallen slachtoffers.

47 maal

Amerikaanse ongelukken krijgen 47 maal meer aandacht dan Afrikaanse, maar ook Europese vliegongelukken worden twee keer minder bekeken dan Amerikaanse. Het Europese hemd is nader dan de Afrikaanse rok, kennelijk. Hebben we hier te maken met de zelfobsessie van de Amerikanen, de belangrijkste gebruikers van de Engelstalige Wikipedia? Of gaat om de Amerikaanse beheersing van de media en cultuur?
Niet. Ook de Spaanstalige Wikipedia die de onderzoekers ook bekeken vindt het hemd nader dan de rok: Latijns Amerika. Een artikel over een Zuid-Amerikaans vliegtuig dat neerstort wordt vijf keer meer aangeklikt dan een artikel over een Noord-Amerikaans vliegongeluk. Afrika 48 keer minder vaak.
Wat voor vliegtuigongelukken geldt, geldt ook voor terroristische aanslagen. De onderzoekers bekeken de aandacht voor bomaanslagen in Parijs op 13 november en in Beiroet (ook op 13 november). De aandacht voor de (bom)aanslagen in Frankrijks hoofdstad was vele malen groter dan de aanslag in de hoofdstad van het ver verwijderde Libanon.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.