Het aantal olifanten is in vijftig jaar aanzienlijk afgenomen. Het aantal bosolifanten (Loxodonta cyclotis) is met 90% afgenomen in de periode tussen 1964 en 2016 en het aantal savanneolifanten (Loxodonta africana) met 70%. De onderzoekers zagen ook (kleine) lichtpuntjes. Op sommige locaties was het aantal savanneolifanten toegenomen. Dat zou er op wijzen dat de bedreigingen en problemen niet overal dezelfde zijn (geweest). Ook zou de situatie sedert 2016 zijn gestabiliseerd.
Er waren gegevens beschikbaar van 475 locaties in 37 landen tussen 1964 en 2016 (in totaal 1325 onderzoeken). De onderzoekers hebben het gebruikte rekenmodel afzonderlijk en in combinatie gebruikt voor de Afrikaanse bos- en savanneolifant, ook naar regio. Gemiddeld daalde het aantal olifanten op locatieniveau en voor elke soort gedurende de onderzoeksperiode.
Een belangrijke oorzaak van de achteruitgang is een versplintering en de verkleining van hun leefgebied. De olifanten hebben het vooral moeilijk in Oost-Afrika en in de Sahel, terwijl de aanwas vooral in het zuiden voorkomt, waar de dieren beter beschermd worden (vooral in Botswana).
De situatie van het totale bestand zou nog wel eens ernstiger kunnen zijn dan uit deze cijfers blijkt. De meeste tellingen komt van locaties die beschermd zijn.
Bron: der Spiegel