Supergeleiding met licht te schakelen

Schakelbare supergeleidende veldeffecttransistor

In de spyropyran-veldeffecttransistor is suupergeleiding regelbaar met behulp van licht (afb: RIKEN-instituut)

Onderzoekers van het befaamde en roemruchte RIKEN-instituut in Japan hebben een supergeleidende veldeffecttransistor ontwikkeld. Dit soort componenten zou goede diensten kunnen bewijzen bij uiterst snelle schakelaars of bij hooggevoelige optische sensoren. Voorlopig is de schakelbare transistor nog erg traag (180 s).

De veldeffecttransistor is in wezen een schakelaar die de elektrische stroom regelt in elektronische circuits. De laatste jaren wordt er nogal wat moeite gestoken in het ontwikkelen van supergeleidende veldeffecttransistors, die dienst zouden moeten doen in kwantumcomputers. In 2013 ontwikkelde de RIKEN-onderzoeksgroep de eerste organische veldeffecttransistor, gebaseerd op de organische supergeleider κ-(BEDT-TTF)2Cu[N(CN)2]Br (κ-Br).

In dit onderzoek maakten de Japanners een met licht schakelbare transistor door de poortelektrode te vervangen door Spiropyran-folie. Spyropyran is een lichtgevoelige verbinding. Als deze spyropyran-transistor met ultraviolet licht werd beschenen, dan nam de elektrische weerstand af. In het persbericht wordt gesproken over 180 seconden, maar dat lijkt me niet echt supersnel. Spyropyran wordt onder invloed van uv-licht elektrisch gepolariseerd. Op de een of andere manier, geen idee hoe, leidt die polarisering tot supergeleiding. We hebben het dan wel over temperaturen van -73°C (‘hogetemperatuur’supergeleiders). De schakelaar was zowel te bedienen door de spanning op de poort te veranderen als, zoals gezegd, door bestraling met uv-licht. Die 180 seconden vinden de onderzoekers ook wat lang. “In principe kan dat veel sneller”, zegt Masayuki Suda. Dat moeten we dan maar weer afwachten.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.