Onze darmflora heeft op veel zaken invloed, zelfs op onze hersens, maar waar die nu precies uit bestaat schijnt nooit uitputtend te zijn onderzocht. Nu hebben onderzoekers eens beter in die smurrie gekeken en met behulp van DNA-materiaal daarin zo’n tweeduizend verschillende tot nu toe nog onbekende darmbewoners aangetroffen. Overigens is die darmflora van verschillende factoren afhankelijk, onder meer het voedselpatroon, en heeft niet overal en bij iedereen dezelfde samenstelling.
De laatste jaren blijkt dat de darmflora een veel grotere invloed heeft op het functioneren van ons lichaam dan werd aangenomen. Ze hebben invloed op het afweersysteem, op de manier waarop medicijnen werken, onze hersens en (dus) op onze gezondheid. Er is tegenwoordig (?) zelfs sprake van poeptransplantaties om mensen een gezonde darmflora te bezorgen.
Er is natuurlijk vaak gekeken naar verschillende darmbacteriën, maar, naar het schijnt, eigenlijk nog nooit naar de precieze samenstelling daarvan. “Die onbekende darmbewoners kunnen om vele redenen onzichtbaar zijn gebleven”, schrijven de onderzoekers rond Alexandre Alemeida van het Wellcome Sangerinstituut in het Engelse Hinxton.
De onderzoekers bekeken de darminhoud van zo’n 13 000 mensen van over de hele wereld. Daarbij werden de bacteriën geïdentificeerd aan de hand van hun DNA en inderdaad troffen ze daar bijna 2000, 1952 om precies te zijn, bacteriesoorten aan die daar nog niet eerder waren aangetroffen en evenmin in het lab zijn gekweekt. “Daarmee groeit het aantal soorten dat we kennen met 281%”, melden de onderzoekers. De meeste daarvan behoren tot de klasse van de Clostridia.
Niet overal
De samenstelling van het microbioom bleek niet overal dezelfde. Bepaalde bacteriën die in Afrika en Zuid-Amerika vaak werden aangetroffen in de darmmonsters waren zelden te zien in microbiomen van Noord-Amerikanen en Europeanen. Dat gold vooral voor mensen die zich verre hielden van de westerse leefwijze. Dat zou dan ook een reden kunnen zijn dat die bacteriesoorten niet eerder waren opgemerkt.
De onderzoekers denken dat met hun en gelijksoortig onderzoek meer duidelijk kan worden over hoe die darmflora ons hele wezen beïnvloedt.
Bron: bdw