Stadsvogels houden niet van vreemde bomen

Stadsparken Malmö

De vijf stadsparken in Malmö met de vierhonderd onderzochte nestkastjes (afb: Kjellberg Jensen et. al.)

Je zou het racistisch kunnen noemen, maar stadsvogels, met name mezen, lijken niet van uitheemse bomen te houden. Kleine zangvogels zoals de pimpel- en koolmees houden er niet van hun nest te bouwen in stadsdelen met te veel uitheemse bomen. De jongen van de vogels die dat toch doen zijn door de bank lichter, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Lund (Zwe).
Groen in de stad heeft grote voordelen. Dat help mee de atmosfeer van troep te ontdoet en verlaagt de gemiddelde temperatuur in de zomer. Daarnaast vormen ze ook de behuizing van vogels en insecten. De onderzoekers wilden uitzoeken welk effecten de boomsoorten hadden op het stadse vogelleven. Daartoe onderzochten ze zeven jaar lang het vogelleven in vierhonderd nestkastjes in vijf stadsparken in Malmö. Inheems beschouwden ze als vegetatie die ten minste 700 jaar in Zweden aanwezig was.
“Exoten hebben geen evolutionaire geschiedenis gemeen met het plaatselijke ecosysteem”, zegt Johan Kjellberg Jensen. Eerder hadden we al aangetoond dat uitheemse bomen aanzienlijk minder insecten aantrekken dan inheemse. Het effect dat we constateren is dus waarschijnlijk een gevolg van een tekort aan voedsel voor insectenetende vogels zoals de koolmees.”
Vreemde bomen zijn niet uitzonderlijk in stadsparken. Zo is in Malmö een kwart van de bomen uitheems. Dat heeft onder meer te maken met hun grotere bestandheid voor de barre omstandigheden in de stad, maar het is natuurlijk ook belangrijk wat hun invloed is op de rest van het stadse ecosysteem.
Kjellberg Jensen: “Als je in de lente meer gekwinkeleer wil horen, dan is de keuze van stadsbomen belangrijk. Als meer bomen het in stadsparken en plantsoenen inheems zijn, dan zullen de stadsvogels waarschijnlijk beter gedijen.”

Noord-Amerika

Soortgelijk onderzoek in Noord-Amerika heeft tot soortgelijke uitkomsten geleid over inheemse vegetatie in tuinen voor vogels en insecten. Dat geldt nu kennelijk ook voor een stedelijke omgeving. Hij denkt dat die ook zullen gelden voor steden elders in gematigde streken zoals in Malmö. “Ik hoop dat planologen en andere belanghebbenden rekening houden met dit onderzoek om er voor te zorgen dat er een functionerend ecosysteem in onze steden ontstaat.”

Bron: Alpha Galileo/em>

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.