De laatste komen er steeds vaker berichten dat er miscroscooptechnieken zijn ontwikkeld waarmee het leven in een cel direct zou zijn te volgen, maar het kan kennelijk nog beter. Onder zoekers van de universiteit van Baskenland (Sp) hebben een nieuwe microscooptechniek bedacht, SUSHI gedoopt, waarmee (hersen)cellen in doen en laten in levende weefsels zouden zijn te volgen. In feite is hun SUSHI-techniek, superresolutieschaduwbeeldtechniek, een combinatie van een driedimensionale STED-microscopie en en het gebruik van fluorescente merkers om de extracellulaire vloeistoffen in levend hersenweefsel in beeld te brengen.
Tot nu toe zou het alleen maar mogelijk zijn gemerkte hersencellen in beeld te brengen en het zou niet mogelijk zijn alle cellen in een bepaald hersengebied tegelijk te merken. Dat is natuurlijk niet zo handig als je meer wilt weten over het functioneren van hersens. Daar schijn Jan Tønnesen van het Door een driedimensionale STED-microscoop te combineren met het fluoreseceren van de extracellulaire ruimtes, zijn levende (hersen)cellen in beeld te brengen.Achucarrocentrum van https://www.achucarro.org/en/people/jan-tonnesende universiteit van Baskenland en de zijnen wat op gevonden te hebben.
Met die USHI-techniek zijn vloeistoffen in de ruimte buiten de cellen (extracellulair) in een keer in beeld te brengen, zonder dat afzonderlijke cellen hoeven te worden gemerkt. Doordat die buitencellige ruimte wordt gemerkt onstaat er eigenlijk een negatief beeld, zoals bij de oude filmrolletjes.
Revolutionair
Tønnesen vindt die techniek revolutionair omdat daarmee in een keer een deel van de hersens in beeld te brengen is. “In het verleden kregen we steeds witte plekken, aangezien we niet in staat waren om alle cellen tegelijkertijd te merken. Dat was een groot probleem. Nu kunnen we een gebied onder de microscoop leggen en de wisselwerkingen waarnemen. Dat verschaft ons kennis over functies in gezonde en in zieke hersens.”
Bron: Alpha Galileo