In maart 2011 vond in het Japanse Fukusjima een kernramp plaats als gevolg van vloedgolf ontstaan door een zeebeving. Sedertdien zijn de bewoners van een ruim gebied rond de centrales naar elders verhuisd en proberen de autoriteiten en het betrokken bedrijf de brokstukken op te ruimen en/of af te dekken. Dat verloopt nogal moeizaam. Nu zijn er (weer) plannen om grote hoeveelheden radioactief water in de oceaan te lozen. Milieugroepen en bewoners, vooral vissers, hebben hun zorgen uitgesproken. Het zou gaan om ruim eenmiljoen ton verontreinigd water.
Eerste minister Yosjihide Suga deelde mee dat de regering had besloten dat de lozing in de Stille Oceaan de meest realistische optie is en onvermijdelijk om Fukusjima weer helemaal bewoonbaar te maken. De eigenaar van de kerncentrales, Tepco, en regeringsvertegenwoordigers zeiden dat het radioactieve tritium (een waterstofisotoop) niet schadelijk is kleine hoeveelheden. Die isotoop is moeilijk uit water te verwijderen. Andere radioactieve elementen in het afvalwater zullen zoveel mogelijk worden verwijderd, stellen deze lieden. Het is het plan om over ongeveer twee jaar met de lozing te beginnen. De lozing zou verspreid worden over tientallen jaren.
China vindt de lozing uiterst onverantwoordelijk. “Die zal de internationale volksgezondheid in gevaar brengen en de vitale belangen van mensen in naburige landen schaden”, liet het Chinese ministerie van buitenlandse zaken weten. De VS hadden begrip voor de maatregel, maar bondgenoot Zuid-Korea is fel tegen. Milieuorganisaties wezen de plannen af. “De Japanse regering heeft ten onrechte besloten de Stille Oceaan te vervuilen met radioactief afval”, liet een Greenpeace woordvoerder weten. “Die negeert het gevaar van straling, terwijl er voldoende opslagcapaciteit is op het terrein in Fukusjima zelf en in de omgeving”.
Goedkeuring
Het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA) steunt de plannen. Ook elders in de wereld zou worden geloosd om van afvalwater af te komen, stelt het agentschap. Volgens deskundigen zou tritium voor mensen alleen gevaarlijk zijn in grote hoeveelheden. De tritiumgehaltes in het te lozen afvalwater zouden daar duidelijk onder liggen. Vissers zijn het daar niet mee eens. Die denken dat jaren werk om het vertrouwen van de consumenten terug te winnen dan voor niets zal zijn geweest.
Japanse regeringsvertegenwoordigers weigeren de term ‘vervuild’ te gebruiken bij het te lozen afvalwater. Het zou ‘behandeld’ afvalwater moeten heten. “Als het niet vervuild en radioactief zou zijn geweest, dan zou er geen toestemming voor vereist zijn”, brengt een Greenpeace-vertegenwoordiger daartegenin.
Bron: the Guardian