“Google steunt onderzoek uit eigenbelang”

Google-logoVolgens de Amerikaanse organisatie Campaign for accountability heeft Google sedert 2005 329 wetenschappelijke studies geldelijk ondersteund. De webreus zou daarmee beoogd hebben de openbare mening te beïnvloeden en zijn belangen veilig te stellen. Google stelt dat de cijfers overdreven zijn.  CfA zou onderzoek mee hebben laten tellen van elke organisatie waar het bedrijf ooit geld aan het gegeven.
Google zou miljoenen dollars hebben gespendeerd aan steun voor wetenschappelijk onderzoek in Amerika en Europa met als doel de openbare mening en beleidsmakers te beïnvloeden. De geldelijk ondersteunde onderzoeken zouden bedoeld zijn om de zakelijke belangen van het bedrijf te verdedigen. Dan gaat het, onder meer, over het weerleggen van antitrustbeschuldigingen en inbreuken op octrooien.

Google gebruikt zijn immense rijkdom en macht om te proberen beleidsmakers op elk niveau te beïnvloeden”, zegt CfA-directeur Daniel Stevens. “Regelgevers moeten er zich ten minste van bewust zijn dat het als onafhankelijk gepresenteerde juridische en academische onderzoek waar zij zich op verlaten eigenlijk van Google komt.”
De CfA telde tussen 2005 en 2017 329 gepubliceerde studies over beleidszaken die door Google zouden zijn (mede)gefinancierd. Dergelijk onderzoek werd uitgevoerd door niet de geringste wetenschappers van instellingen met grote namen zoals de universiteit van Oxford, van Edinburgh, Stanford, Harvard en MIT.

In meer dan de helft van de gevallen werden de onderzoekers rechtstreeks door Google betaald. In de rest van de gevallen liep de financiering via groepen en instituten die worden ondersteund door Google, aldus het rapport. De onderzoekers zouden tussen de 5000 en 400 000 dollar hebben gekregen. Die hadden dat in tweederde van de gevallen niet gemeld.

Misleidend

Volgens Google is het rapport in hoge mate misleidend, omdat ook alle andere onderzoek zou zijn meegenomen van een organisatie die ooit geld had gehad van Google. “Onze steun voor een open internet wordt door veel wetenschappers gedeeld. Die hebben een lange onderzoeksgeschiedenis op dit terrein, met onderwerpen als auteursrecht, octrooien en vrijheid van meningsuiting”, schrijft Googledirecteur publiek beleid Leslie Miller in een blog. “We helpen hen meer onderzoek te doen en om de bewustwording rond die thema’s te vergroten.”

Miller verwacht dat de betrokken wetenschappers openheid van zaken geven en hun onafhankelijkheid bewaren. Sommige onderzoekers die in het rapport vermeld zijn staan kritisch tegenover de houding van Google tegenover antitrust, privacy en netneutraliteit. Ze vond dat CfA de pot verwijt zwart te zien, maar zelf ook niet onthuld waar het geld voor die organisatie vandaan komt. Een van de financiers zou Oracle zijn, een bedrijf dat het volgens Miller op Google gemunt heeft en dat zelf ook onderzoek financiert.
Stevens: “Als iemand Googles slechte gedrag ter sprake brengt, dan wijst dat bedrijf onmiddellijk naar een ander. In plaats van de aandacht afleiden zou Google zich bezig moeten houden met zijn ondersteuningsbeleid van wetenschappelijk onderzoek. Dat plaatst Google in dezelfde divisie als de grote olie- en tabaksondernemingen.” Die reactie lijkt ook een beetje op het ontwijken van het geven van een antwoord…

Er is enige verontwaardiging ontstaan bij sommige wetenschappers die in het CfA-rapport worden genoemd, maar Stevens dat alle reacties die hij heeft binnengekregen zijn mening niet heeft veranderd. “Ik denk dat we zullen toevoegen wat sommigen ter verdediging te berde brengen.”

Bronnen: the Guardian, Wired

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.