Zowel het aantal als de intensiteit van de branden in Siberië en deels ook in Alaska zijn sinds midden juni toegenomen. Dat heeft in die maand geleid tot de hoogste kooldioxideuitstoot sinds de registratie daarvan in 2003 is begonnen: 59 miljoen ton CO
Daarnaast staat nog eens 333 000 ha in de brand, maar die 159 branden liggen te ver van de bewoonde wereld en zouden te duur zijn om te blussen, waardoor de uitstoot van kooldioxide nagenoeg ongeremd doorgaat. Overigens stonden een week geleden zo’n tweemiljoen ha in de brand.
Warmterecords
Vanaf midden juni worden er in Rusland ook boven de poolcirkel abnormaal hoge temperaturen gemeten. Volgens de Russische weerkundige Roman Vilfand komen hogedrukgebieden in het noordelijk halfrond veel vaker voor dan vroeger. Die resulteren in heldere luchten zonder wolken.
In het gebied boven de poolcirkel, waar ’s zomers ten minste een dag de zon niet ondergaat, betekent dat dat de aarde per dag 24 uur wordt verhit. Dat vergroot de kans op natuurbranden aanzienlijk, stelt Vilfand. Volgens de Russische weerdienst hebben de branden nu al een 9,6% groter oppervlak verwoest dan vorige zomer in dezelfde periode.
Uit satellietbeelden blijkt dat de grootste branden woedden in Jakoetië dat grenst aan de Noordelijke IJszee. De temperaturen zijn daar regelmatig boven de 30°C. Op 2 juni riep de gouverneur van die enorme landstreek de noodtoestand uit door de veelvuldige droge onweersbuien. Volgens Greenpeace Rusland hebben de branden dit jaar zo’n 9,6 miljoen ha verwoest, een oppervlakte groter dan Portugal.
Volgens de Russische weerdiensten en milieudeskundigen is de klimaatverandering de belangrijkste oorzaak van de zomerse branden. Het helpt ook niet mee dat de diensten voor bosbeheer te weinig fondsen hebben om die veelvuldige branden te kunnen bestrijden.
Bron: phys.org