Doorzichtige muis

Doorizchtige labmuis

Twee tot drie dagen na het inspuiten van een speciaal gel werden delen van de muis doorzichtig. Na 14 dagen was dat proces voltooid (C. hersens, B. nieren (pijl), hart, longen en darmen van de buik gezien, A. rugzicht). (foto: © Yang et al, Cell)

Het heeft iets van diermishandeling. Onderzoekers van het Amerikaanse onderzoeksinstituut CalTech hebben doorzichtige muizen ‘geproduceerd’. Eerder was dat gelukt bij embryo’s of bij hersens, maar nog nooit bij volwassen dieren, zo vertellen de onderzoekers trots. Het dier als ding, volslagen ondergeschikt aan de grillen en de wensen van de mens. Bij een doorzichtige muis hoef je niet allerlei trucs uit te halen om inwendige processen te kunnen volgen, is de overweging van de Amerikaanse geleerden geweest.

Het idee van dit proces, Clarity, was om een gedetailleerd beeld van het zenuwstelsel te krijgen. De doorzichtigheid zou ook meeer blootgeven over de werking van de hersens van het arme dier en van de wisselwerking met de rest van het lichaam. En zo zijn er nog wel wat andere processen (kanker, natuurlijk) beter te bestuderen in een doorzichtige muis dan in een ondoorzichtige.  De toegepaste gel bevat detergenten (zeepachtige stoffen) waarmee  vetten kunnen worden verwijderd. Daardoor wordt de muis in twee weken doorzichtig. Zo’n doorzichtige muis biedt de onderzoekers de kans celverbindingen te bestuderen, evenals de structuur en inhoud van cellen met bestaande genetische en biomoleculaire technieken. Ik ben niet onmiddellijk overtuigd.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.