PAF zet hij afweersysteem bij kanker voor schut

Kankercel omringd door afweercellen

Kankercel omringd door afweercellen. Sommige afweercellen worden van vriend vijand als ze de tumor binnendringen (afb: Minsoo Kim et al./Wilmot-kankercentrum)

Kanker is wel beschreven als ‘een wond die nooit geneest’, wat inhoudt dat het afweersysteem niet in staat zou zijn tumorcellen uit te roeien. Minsoo Kim van het Wilmot-kankerinstituut en collega’s ontdekten dat het eiwit PAF (bloed-plaatjesactiverende factor oftewel 1-O-alkyl-2-acetyl-sn-glycero-3-fosfocholine) afweercellen die normaal beschermen tegen infecties en kanker kunnen worden geherprogrammeerd  waardoor ze in de vijand veranderen en de groei van kanker bevorderen.
De afweercellen die ze onderzochten waren myeolide-afgeleide-surpressorcellen, in het persbericht protumor-afweercellen genoemd. Daar heb ik(=as) nog nooit van gehoord, maar dat zegt natuurlijk helemaal niks.
Kim en collega’s onderzochten de dynamische interacties tussen cellen in de tumoromgeving en de onderliggende factoren die de schadelijke transformatie van afweercellen van vriend naar vijand veroorzaken. Ze ontdekten dat PAF (bloedplaatjesactiverende factor) het sleutelmolecuul is dat het lot van de immuuncellen controleert. Aan de naam zou je zeggen dat PAF ook een normale functie heeft (het activeren van bloedplaatjes).
PAF roept niet alleen kankerbevorderende cellen op, maar onderdrukt ook het vermogen van het afweersysteem om terug te vechten. Bovendien ontdekten ze dat meerdere vormen van kanker afhankelijk zijn van dezelfde PAF-signalen. De grote vraag is natuur hoe het komt dat PAF zo’n rare rol vervult.

“Dit zou het belangrijkst kunnen zijn”, zegt Kim. “Want als we een behandeling vinden die PAF zou kunnen verstoren, zou die mogelijk van toepassing kunnen zijn op vele soorten kanker.” Zou je daarmee dan niet de eigenlijke functie van PAF verstoren. Ik vraag maar.

Alvleesklier

Een groot deel van het onderzoek was gericht op alvleesklierkankercellen. Alvleesklierkanker is een van de dodelijkste vormen van kanker, met een vijfjaarsoverlevingskans van ongeveer 12%. Die is notoir moeilijk te behandelen omdat alvleeskliertumoren omgeven zijn door een giftige mengelmoes van eiwitten en andere weefsels die de kanker beschermen tegen het afweersysteem.
Kim c.s. bestudeerden ook borst-, eierstok-, colorectale en longkankercellen, waarbij ze gebruik maakten van geavanceerde 3D-beeldvormingstechnologie om het gedrag van afweercellen te kunnen volgen in het kankergezwel. Ik neem aan dat het onderzoek wordt voortgezet.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.