De verbinding EBC-46, gewonnen uit de vrucht van een alleen in Queensland (Aus) voorkomende plant zou kankergezwellen doen slinken, en dat al na een paar uur, zonder dat die bijwerkingen zou geven. Na enkele jaren dierproeven, waarin veelbelovende resultaten zouden zijn gehaald, starten binnenkort klinische proeven met mensen.
De klinische proeven zullen worden uitgevoerd door het Australische farmaceutische lab Q-Biotics. EBC-46 wordt gewonnen uit de vruchten van een lid van de wolfsmelkfamilie, Hylandia dockrillii oftewel blushwood (blooshout) genaamd, dat alleen voorkomt in het noorden van Queensland in de Atherton Tablelands. De proeven met EBC-46 zijn eerst met honden, katten en paarden gehouden en ook met de inlandse Tasmaanse duivel, een diersoort die heftig te lijden heeft van een ‘epidemie’ van gezichtkanker.
De verbinding blijkt uitwerking te hebben op het oppervlak van kankergezwellen, met name na inspuiting in het gezwel. Inspuiting van EBC-46, een phorbol-ester, zorgt in het gezwel voor het afsterven van cellen en de vernietiging van het bloedvatstelsel. Volgens Q-Biotics zou het middel werken bij een groot aantal kankersoorten: prostaat-, borst-, longkanker en ook huidkanker. Het middel zou de huidige chemotherapie, met zijn zware bijwerkingen, kunnen vervangen, zo is de verwachting.
De preklinische dierproeven met muizen zijn uitgevoerd door een onafhankelijk instituut QIMR Berghofer. Het resultaat daarvan is gepubliceerd in het open tijdschrift Plos One. De verbinding zou het enzym proteïnekinase C (PKC) activeren, zoals ook ‘neef’ PMA (ook een phorbol-ester) doet. Vooral de snelheid en de doelmatigheid van het effect van EBC-46 zijn verbazingwekkend, zo heet het. Het verkleinen van de tumor is in meer dan 70% van de gevallen blijvend, zo meldt Glen Boyle, een van de auteurs van het wetenschappelijke artikel in Plos One, maar dat verkleinen gebeurt ook snel. Boyle: “In de meeste gevallen volstaat een enkele injectie om vier uur later de kankercellen te laten sterven. In een klinische proef zou het effect in een paar weken duidelijk moeten zijn. Het middel zou geen bijeffecten geven.
Het is wel zo dat het effect alleen bereikt wordt als het middel direct wordt ingespoten. Tumoren moeten dus goed bereikbaar zijn om te kunnen worden behandeld. Tegen uitzaaiingen kan het niet gebruikt worden. EBC-46 hoeft niet per se uit de vruchten van het ‘blooshout’ gewonnen te worden. Het kan ook worden gesynthetiseerd. Het schijnt overigens onduidelijk te zijn wat die stof in de vrucht van die plant doet, maar zeer waarschijnlijk heeft dat te maken met afweermechanisme van de plant.
Bron: Futura Sciences