Iris meet waar hoeveel broeikasgas methaan er wordt ‘gespuid’

Methaanemissie Alberta

De door Iris waargenomen emissie in Alberta (afb: GHGSat)

Iris is een kleine satelliet van het Canadese bedrijf GHGSat die begin vorige maand in een baan om de aarde is gebracht. Die gaat op zoek naar methaanemissies. De satelliet lijkt goed de plaats van de emissies te kunnen aanwijzen. Methaan is een heftig broeikasgas.GHGSat is het eerste en enige particuliere bedrijf dat vanuit de ruimte de broeikasgasuitstoot van bedrijven waarneemt. In 2016 ging ‘zuster’ Claire de lucht in om de uitstoot van methaan en kooldioxide van de olie- en gasindustrie te meten. Iris zou de eerste waarnemingssatelliet zijn met een hoog oplossend vermogen. Er volgen er meer. Hugo als eerste, later dit jaar en tot eind 2022 volgen er nog negen.
De eerste gegevens van Iris werden met spanning tegemoet gezien. Die stelden kennelijk niet teleur, zo liet het bedrijf weten (wat zouden ze anders moeten zeggen? as). De waarnemingen van de satelliet werden getoetst aan een gecontroleerde emissie van methaan in Alberta in Canada. Tegelijkertijd vloog ook een vliegtuig boven die locatie met dezelfde meetintstrumenten aan boord als Iris, om er maar zeker van te zijn dat de satelliet goed werk aflevert. Volgens het Canadese bedrijf levert Iris vijf keer betere resultaten dan Claire. En dat zou nog maar het begin zijn van haar ‘zegetocht’.

Nauwkeuriger

Het idee van GHGSat is de emissies van de broeikasgassen toe te kunnen schrijven aan bepaalde installaties. Daar verdient dat bedrijf zijn geld mee. Bedrijven kunnen zich abonneren om emissiegegevens te krijgen en dan gaat het vooral om methaan en kooldioxide. Het is het idee dat die bedrijven iets met die gegevens doen, maar ze worden niet openbaar gemaakt.

In januari maakte het bedrijf bekend te willen beginnen met een gratis dienst om de meetgegevens in beeld te brengen. Die zal officieel worden aangekondigd in de aanloop naar de klimaatconferentie COP26 in november volgend jaar in Glasgow (zou dit jaar zijn maar is een jaar uitgesteld vanwege virusperikelen, alsof de klimaatverandering daar wel even op wacht).

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.