Soms lijkt Italië een heel vreemd land, zelfs als we die idioot Berlusconi wegdenken. In 2009 vond er in Italië in l’Aquila een aardbeving plaats, waar 309 doden vielen en veel schade viel te noteren. Italiaanse seismologen werden voor het gerecht gedaagd op beschuldiging van meervoudige doodslag. Huuh? Ja, was de redenering, als de seismologen op tijd hadden gewaarschuwd waren er minder of helemaal geen slachtoffers gevallen. De zes wetenschappers werden veroordeeld, maar zijn nu in hoger beroep vrijgesproken. De straf van een overheidsvertegenwoordiger is teruggebracht tot twee jaar.
De seismologen kwamen op 31 maart 2009 bijeen in l’Aquila om de risico’s op een aardbeving te analyseren. De grond schokte al tijden onder het oude stadje, maar juist daardoor was de kans op een grote beving klein, oordeelde de commissie. De inwoners van l’Aquila konden gerust binnen blijven en een glas wijn drinken, zei overheidsvertegenwoordiger Bernardo De Bernardinis na afloop van de bijeenkomst geruststellend. Het liefst de lokale Montepulciano-wijn, grapte hij nog. Een week later raakten 18 duizend mensen hun huis kwijt door de beving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter en overleden 309 mensen.
Er zouden mensen binnen zijn gebleven door de geruststellende woorden van de seismologen. Daar was de rechtbank het in eerste instantie mee eens. De leden van de Commissie Grote Risico’s in Italië dienden na die uitspraak onmiddellijk hun ontslag in. Het inschatten van risico’s bleek gevaarlijk te worden.
De bewoners van het verwoeste stadje waren niet blij. “Ik kan me de pijn voorstellen van mensen die hun geliefden zijn verloren”, zei de vrijgesproken oud-voorzitter van het Nationale Instituut voor Geofysica Enzo Boschi tegen La Repubblica, “maar de wetenschappers de schuld geven heeft volgens mij niet veel zin.’ Hij zegt ook in die krant dat de wetenschappers gebruikt zijn door politici om de paniek te sussen. “Dat zou ik zelf nooit gedaan hebben.”
Bron: de Volkskrant