Energiebranche maakt zich niet druk om klimaat

Olieraffinaderij

Energiebranche maakt zich nauwelijks druk om klimaat

Bijna vier jaar na het tekenen van het klimaatakkoord in Parijs eind 2015 heeft nog maar 13 van de 132 grootste ondernemingen in de energiebranche plannen bekend gemaakt om de broeikasgasuitstoot tot nul te reduceren, stellen onderzoekers van de universiteit van Oxford, de school voor economische en politieke wetenschappen in Londen en het Grantham-instituut. De branche lijkt zich niet erg druk te maken om de klimaatverandering.
De onderzoekers bekeken openbare bekendmakingen van twintig kolenbedrijven, 62 energiebedrijven en 50 olie- en gasbedrijven. Daarvan hebben volgens de onderzoekers slechts drie kolenbedrijven (BHP Billington, Exxaro Resources en South32), negen elektriciteitsondernemingen (CEZ, EdF, Endesa, Enel, E.on, Iberdrola, National Grid, Ørsted en XCEL Energy) en een fossielbrandstofbedrijf (Eni) een datum genoemd waarop ze bij ten minste een van hun kernactiviteiten de uitstoot tot nul moeten hebben gereduceerd. Van de dertien kozen negen er voor 2050, vier voor een datum tussen 2025 en 2030.

Het streven van de diverse bedrijven loop ook nogal uiteen. De dertien praten over nulemissies, maar slechts drie daarvan nemen daarbij ook de indirecte uitstoot mee die, bijvoorbeeld, ontstaat door de gebruikte energie. Bedrijven weten wel wat er in Parijs is afgesproken (uiteraard), maar slechts 39% zegt die doelstelling ook te steunen. Slechts eenvijfde erkent dat de uitstoot terug moet naar nul. De energieopwekking en distributie is verantwoordelijk voor 72% van de (door de mens veroorzaakte) broeikasgasemissies, zo berekende het centrum voor klimaat- en energieoplossingen in 2013.

Risico

“Vier jaar na het tekenen van het klimaatakkoord moeten de meeste grote energiebedrijven nog plannen ontwikkelen om de uitstoot van kooldioxide in drie decennia te elimineren”, zegt Cameron Hepburn van de universiteit van Oxford. “Voor de beleggers is dat een enorm risico.” In de VS wordt Exxon al voor de rechter gedaagd omdat het bedrijf zijn beleggers valse informatie heeft verschaft over de klimaatverandering.

“Het is duidelijk dat de energiesector ver is van waar ze zou moeten zijn”, zegt Adam Matthews van het Transition Pathway Initiative. Daarom zijn we dit onderzoek ook begonnen.”

Bron: phys.org

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.