Er zijn nog steeds mensen die ontkennen dat de aardopwarming (grotendeels) door de mens veroorzaakt wordt. Er zijn zelfs mensen die ontkennen dat de aarde opwarmt. Ik geef toe dat er zat zaken zijn die vraagtekens oproepen, maar me dunkt dat er weinig twijfel bestaat aan de door de mens aangerichte klimaatschade (maar wie ben ik?). Hoe dan ook, klimatoloog Emmanuel Vincent van universiteit van Californië maakte zich druk over de kwestie en begon in 2014 met een soort geloofwaardigheidsmeter voor klimaatberichten: Climate Feedback. Daarbij beoordelen klimaatwetenschappers klimaatberichten in de media. Vincent denkt dat die aanpak ook voor andere ‘hete’ onderwerpen kan worden gebruikt, zoals genvoer.
De ‘geloofwaardigheidsmeter maakt gebruik van een extensie in een websurfer, Hypothesis, om het een groep klimaatwetenschappers mogelijk te maken commentaar te geven op artikelen. Iedereen die die extensie installeert kan dat commentaar inzien. Inmiddels zijn er zo’n 17 klimaatartikelen door de mangel gegaan. Wat opvalt is de grote spreiding in de beoordeling, van totale lariekoek tot zeer adequaat (-2 tot +2). Zo kreeg een artikel van Forbes over het verdwijnen van het poolijs 33 commentaren, waarvan negen de laagste score gaven (-2). Dat artikel was 660 000 keer gelezen en daarmee het best gelezen klimaatbericht van Forbes in 2015, zo schrijft Climate Feedback. Het bevat volgens Jan Lenaerts van de universiteit van Utrecht veel onjuistheden.
Er zijn al vaker pogingen gedaan om de meetlat te hanteren bij de berichtgeving op internet zoals LazyTruth, maar die hadden maar een beperkt bereik. Als Google zulke ‘geloofwaardigheidsmeters’ als Climate Feedback een kans geeft in de rangschikking van zoekresultaten, dan zouden die een kans maken. Google schijnt zelf bezig te zijn met een beoordelingssysteem van webinhoud. Volgens John Cook van de universiteit van Queensland (Aus) zou de klimaatmeter wel iets kunnen worden. “Een van de redenen waarom slechte informatie zo problematisch is, is dat als een mythe zich eenmaal heeft genesteld het erg moeilijk is die te ontmaskeren. Als je aangeeft wat slecht is, dan geef je het sein aan de lezer dat ie op zijn hoede moet zijn.” Vincent is intussen bezig zijn groep wetenschappers uit te breiden.
Bron: New Scientis