Geef me je DNA en ik zeg waar je vandaan komt. Dat is ongeveer een Duits/Brits onderzoeksteam heeft gedaan. Op basis van analyses van genetisch materiaal hebben ze een wereldkaart samengesteld met de ‘menggeschiedenis’ van 95 verschillende volken. Dat laatste moet je niet al te letterlijk nemen, want hun onderzoek gaat er juist om om te laten zien dat allerlei gebeurtenissen en omstandigheden in de loop der eeuwen juist geleid hebben tot vermenging van volken en dus van hun DNA-materiaal.
Invasies, volksverhuizingen, handelsbetrekkingen, maar ook het vreedzaam naast elkaar leven van volkeren heeft voor genetische menging gezorgd. Voor hun atlas hadden de onderzoekers het genetisch materiaal van 1490 mensen uit die 95 ‘volken’ geanalyseerd. “Iedere populatie heeft zijn eigen genetische palet”, zegt Daniel Falush van het Max Planck-instituut voor evolutionaire antropologie in Leipzig. Dat palet verraadt waar de desbetreffende vandaan komt. Ook als de onderzoekers van de groepen, die zich in het verleden gemengd hebben, geen DNA-materiaal voorhanden hebben. Falush: “Als je het palet van hedendaagse Maya’s zou willen schilderen, dan moet je daarvoor kiezen uit de DNA-paletten van Spanjaarden, West-Afrikanen en indianen.” Dat mengsel is zo rond 1670 ontstaan, zou uit de analyse blijken. Dat zou dan kloppen met de geschiedenis.
“Met DNA kun je de geschiedenis beschrijven en details uit het verleden aan het licht brengen”, zegt mede-onderzoeker Simon Myers van de universiteit van Oxford. “Omdat we uitsluitend genetische gegevens gebruikten, kregen we informatie die niet van andere bronnen afhangt. Veel van onze waarnemingen passen bij historische gebeurtenissen en we vinden ook aanwijzingen voor tot nu toe onbekende gevallen van genetische vermenging.”
Een van de verrassende ontdekkingen uit de analyse is dat in China de levende Tu Grieks bloed in hun aderen hebben. Dat moet rond 1200 zijn oorsprong hebben. Waarschijnlijk waren de Grieken handelaren, zeggen de onderzoekers. De Mongolen hebben stevig aan de verspreiding van hun genetisch materiaal gewerkt. De Hazara, die in Pakistan leven, hebben Mongoolse ’trekken’, maar ook zes andere volken die de onderzoekers in ogenschouw hebben genomen bleken ‘beïnvloed’ te zijn door dat ruitervolk, tot in Turkije. De genetische wereldkaart is te bewonderen op: http://admixturemap.paintmychromosomes.com/
Bron: bdw