Zes jaar na de kernramp in het Japanse Fukusjima zouden onderzoekers hebben vastgesteld dat mensen veilig kunnen terugkeren naar hun woningen. De onderzoekers stellen dat bewoners van een dorp 60 km van Fukusjima, dat nooit is ontruimd, niet hoeven te vrezen voor een te grote dosis straling tijdens hun leven. Ook zou door radioactief verval en door regen de radioactiviteit meer zijn afgenomen dan door de dure pogingen om de verspreiding van de radioactiviteit tegen te gaan, zoals het verwijderen van de toplaag van de bodem en de isolatie van de defecte centrales.
Het rapport zou burgers moeten helpen bij een beslissing om terug te keren. De overheid had al laten weten dat de omstandigheden rond Fukusjima inmiddels ‘genormaliseerd’ zijn. De 52 000 geëvacueerden zal gevraagd worden weer naar huis terug te keren.
Het onderzoek werd geleid door radioloog Makoto Miyazaki en natuurkundige Ryugo Hayano. Ze analyseerden de stralingswaarden die met een helikopter waren gemeten boven Date, het dorp dat nooit is geëvacueerd. Ze vonden dat het stralingsniveau, vooral van radioactief cesium, tussen 2011 en 2013 met 60% was gedaald.
Door een schatting te maken van een verdere daling in de komende 70 jaar omgezet naar stralingsniveaus op de grond, berekenden ze de cumulatieve doses straling waaraan de bewoners gedurende heen leven (waarschijnlijk) zullen worden blootgesteld. Het zou dan gaan om 18 millisievert voor een heel leven in zone A, het meeste vervuilde deel van het dorp. Volgens de internationale commissie voor stralingsbescherming is 1 tot 20 mSv per jaar aanvaardbaar. 18 mSv zou minder zijn dan iemand van de achtergrondstraling van de aarde binnen zou krijgen. Op dit moment vraag ik me dan af of die twee geleerden hebben zitten fröbelen. De straling van de kapotte centrales zou toch extra moeten zijn.
Maatregelen
Het tweetal onderzocht ook wat het effect op de bewoners van Date is geweest van de maatregelen om de straling binnen de perken te houden, zoals het afgraven van de vervuilde grond. Ze gebruikten de gegevens die de 425 inwoners van zone A hadden verzameld. Er bleek geen daling in de radioactiviteit waarneembaar door die maatregelen.
Toch willen de onderzoekers niet zeggen dat het weggegooid geld is geweest. Hayano: “Er kunnen individuen zijn geweest voor wie die maatregelen wel baat hebben gehad.” Vooral het natuurlijke verval en neerslag hebben voor de vermindering van de straling gezorgd, stelt het tweetal.
De uitkomst zal voor de inwoners van Date een opluchting zijn. De onderzoekers hopen dat de resultaten van hun speurwerk ook iets kunnen betekenen voor eventuele kernrampen in de toekomst, al hopen ze uiteraard dat die er niet meer komen. Afzien van kernenergie is de zekerste manier om nooit meer een kernramp te krijgen.
Bron: Science