Vernietiging dam Oekraïne veroorzaakt een giftige tijdbom

Kachovkadam

De Kachovkadam in betere tijden (afb: WikiPedia Commons)

De Kachovkadam, die in de jaren ’50 werd gebouwd in de rivier de Dnipro, werd op 6 juni 2023 verwoest door, naar we mogen aannemen, de Russen. Het reservoir leverde water om de kerncentrale van Zaporizja te koelen en het zuiden van Oekraïne te irrigeren. Vernietiging van die dam blijkt een ‘giftige tijdbom’ van zware metalen te hebben veroorzaakt, zo blijkt uit onderzoek. Volgens de hoofdauteur Oleksandra Shumilova zijn de milieueffecten van de explosie van de Kakhovka-dam vergelijkbaar met die van de kernramp van Tsjernobyl
De onderzoeksters ontdekten dat sedimenten in de bodem van het meer, die 83 000 ton zware metalen bevatten, bloot kwamen te liggen toen de Kachovka-dam een ​​jaar na de Russische inval werd opgeblazen.
Minder dan 1% van deze zeer giftige zware metalen – waaronder lood, cadmium en nikkel – is waarschijnlijk vrijgekomen toen het reservoir leegliep, denken de wetenschapsters.
Shumilova: “Al die verontreinigende stoffen die op de bodem zijn afgezet, kunnen zich ophopen in verschillende organismen en zich via de voedselketen verspreiden van vegetatie naar dieren naar mensen. De gevolgen ervan kunnen worden vergeleken met de effecten van straling.”
Volgens de onderzoeksters zal de rest van de verontreinigende stoffen via rivieren weglekken en een bedreiging vormen voor de gezondheid van de mens in een regio waar rivierwater op grote schaal wordt gebruikt om tekorten in gemeentelijke watervoorraden te compenseren. Russen zijn voortdurend bezig de voorzieningen voor water en stroom te bombarderen.

De onderzoeksters koppelden metingen-op-afstand op de grond aan meetgegevens en hydrologierekenmodellen om de milieueffecten van de vernietiging van de dam in kaart te brengen, waardoor de regio overstroomde en 84 mensen omkwamen. Ze schatten dat water uit de bres 20 tot 30% van de knaagdieren in de uiterwaarden doodde, samen met de hele jonge vispopulatie.

Herstel

De vernietiging van het natuurlijke leven die in de studie wordt beschreven, lijkt in contrast te staan ​​met de opvallende beelden van wilde dieren die zijn teruggekeerd naar het reservoir sinds de dam werd gebombardeerd. Witte wilgen en zwarte populieren hebben het land opnieuw bebost en wilde zwijnen en andere dieren hebben gebieden overgenomen die mensen nog steeds mijden. Vissen die al tientallen jaren niet meer zijn gezien, zoals steur en haring, zijn teruggekeerd in het water.

De onderzoeksters verwachten echter dat het gebied binnen vijf jaar een biodiversiteit zal bereiken die gelijk is aan 80% van een niet-afgedamd ecosysteem. Shumilova: “Het is geen herstel, het is beter om een ​​woord als herinvoering te gebruiken. Dat betekent dat het zich op zijn eigen manier zal ontwikkelen, maar niet noodzakelijkerwijs naar de oorspronkelijke toestand.”

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.