Na de kernramp bij Fukusjima in 2011 zwoer Japan de kernenergie af, maar is inmiddels van dat besluit teruggekomen. Het Japanse atoomagentschap had toestemming gegeven de Takahama-centrale in het Fukui-district weer op te starten, maar daar heeft de rechter nu een stokje voor gestoken. Protesterende bewoners hadden het proces aangespannen. Eigenaar Kepco gaat in beroep. Intussen lopen de zaken op de rampplek in Fukusjima allesbehalve naar wens. Een door eigenaar Tepco gestuurde robot strandde. Hij kon nog wel een straling van 9,7 sievert per uur meten in reactor 1. Een mens zou hier binnen een uur sterven, stelt het Duitse blad der Spiegel. De robot was op zoek naar de brandstofstaven.
Het Japanse atoomagentschap had het opstarten van de verouderde reactoren van de Takahama-centrale goedgekeurd, evenals het weer in gebruik nemen van twee andere kerneactoren van de Sendai-centrale in Zuidwest-Japan. Boze omwonenden stapten naar de rechter. Het toestemmingsbesluit voor de heropening van de Sendai-centrale moet nog voor de rechter komen.
De laatste van de 48 kernreactoren werd in Japan in september 2013 stilgelegd als reactie op de kernramp, die het gevolg was van een gigantische vloedgolf uit zee, die zelf weer het gevolg was van een aardbeving. De rechterlijke beslissing doorkruist de plannen van de Japanse regering om weer kerncentrales te openen. Japan is voor zijn energievoorziening nu geheel op kolen en aardgas aangewezen. Tot de ramp produceerden kerncentrales in Japan ongeveer eenderde van de elektrische energie en er waren plannen de nucleaire capaciteit uit te bouwen. De publieke opinie in Japan is nog steeds fel anti-kernenergie, zo bericht de Britse krant the Guardian.
Vier jaar na de ramp weet niemand waar de brandstofstaven in reactor 1, 2 en 3 in Fukusjima zich precies bevinden. De ‘verongelukte’ robot moest daar uitsluitsel over geven. Er zou een nieuwe robotmissie in voorbereiding zijn.
Bronnen: the Guardian, der Spiegel