Het hoornvlies van mannen is niet gelijk aan dat van vrouwen. Dat zou je tenminste kunnen afleiden uit een onderzoek naar het resultaat van hoornvliestransplantaties. Vrouwen die een vlies van mannelijke donors kregen waren minder af dan als dat van een vrouw kwam. Het lijkt dan verstandig om bij dergelijke transplantaties daar rekening mee te houden.
In het onderzoek, dat werd geleid door Stephen Kaye van de universiteit van Liverpool, werd onderzocht of het geslacht van donor en ontvanger effect had op de slaagkans van de operatie. De gegevens werden verzameld tot vijf jaar na de transplantatie.
In het Verenigd Koninkrijk krijgen jaarlijks meer dan 18 000 mensen voor het eerst een nieuw hoornvlies. Terwijl bij 80% vijf jaar later de operatie als geslaagd mocht worden aangemerkt, bleek dat bij vrouwen die een hoornvlies van een man hadden gekregen een onevenredig groot deel te kampen had met afstoting of mislukkingen. Bij iedere 1000 mensen die een hoornvlies kregen van iemand van het eigen geslacht ging het zo’n 180 keer fout. Bij vrouwen die een mannelijk hoornvlies kregen 220 keer.
Dat onderscheid was vooral groot bij patiënten met Fuchsdystrofie (
hoornvlieszwakte), waarbij een dun laagje endotheelcellen aan de binnenkant van het vlies wordt aangetast. Die cellen regelen de hoeveelheid vocht in het hoorvlies. Voor een helder beeld is de juiste vochtbalans wezenlijk.
Bij de ruim 4000 patiënten met hoornvlieszwakte mislukte de transplantatie uiteindelijk bij 12%. Bij vrouwen met Fuchsdystrofie die een mannelijk hoornvlies kregen was dat 18%. De onderzoekers berekenden dat voor vrouwelijke patiënten die een vrouwelijk hoornvlies kregen de kans op mislukken 40% kleiner is en de kans op afstoting 30% lager dan bij vrouwen die een mannelijk hoornvlies kregen. Hoe dat omgekeerd zit (mannen die een vrouwelijk hoornvlies kregen) vertelt het verhaal niet.
Kay denkt dat dat iets te maken heeft met het
H-Y-antigeen een stof, die geassocieerd is met het afweersysteem, die alleen bij mannen voorkomt. “Vrouwen hebben geen Y-chromosoom.” Verder onderzoek zal moeten aantonen of de onderzoekers uit Liverpool het bij het rechte eind hebben en dat het beter is bij een transplantatie geen mannelijk hoornvlies te geven aan een vrouwelijk oog. Kaye: “Als dat bevestigd wordt is dat vrij makkelijk te doen zonder al te veel extra kosten. Het effect op de lange termijn zou aanzienlijk kunnen zijn.
Bron: EurekAlert