Jaarlijks wordt er wereldwijd ruim een halfbiljoen dollar (bijna een halfbiljoen euro) uitgegeven aan landbouw-subsidies. Het overgrote deel daarvan (90%) is slecht voor de gezondheid van de mens, voor het klimaat en bevordert de ongelijkheid van de mensen. Dat is de conclusie van een rapport van de VN-organisaties voor voedsel en landbouw, voor ontwikkeling en voor milieu. Daarbij tekenen ze aan dat het totale subsidiebedrag in werkelijkheid waarschijnlijk veel hoger is. Ze zijn in het rapport uitgegaan van betrouwbare subsidiegegevens uit 88 landen.
De belangrijkste bronnen van broeikasgassen, de vlees- en zuivelproductie, ontvingen de meeste subsidies. De productie daarvan is vaak in handen van grote ondernemingen die het makkelijkst in de geldppotten kunnen graaien. Als die subsidies blijven stijgen dan zullen die in 2030 zo’n 1,6 biljoen euro bedragen schatten de VN-onderzoekers, daarmee mens en aarde nog meer schade toebrengend.
Het rapport zal worden gepresenteerd op de VN-bijeenkomst over voedselproductie op 23 september. Het verleggen van de subsidiestromen naar voor mens en aarde gunstige activiteiten zou volgens de opstellers veel kunnen betekenen voor de strijd tegen de honger, de klimaatverandering en de vernietiging van de natuur.
Volgens velen is het huidige systeem van voedselvoorziening ‘kapot’. Meer dan 800 miljoen mensen hebben te weinig te eten, zo’n driemiljard mensen kunnen zich geen gezond dieet veroorloven terwijl daartegenover tweemiljard mensen veel te dik zijn en er grote hoeveelheden eten worden weggegooid.
Verandering
Marco Sánchez van de voedsel- en landbouworganisatie van de VN stelt dat de steun zou moeten dienen om de zaken te veranderen naar de hedendaagse werkelijkheid. “De VS schikken zich naar het klimaatakkoord. Dat is mooi, maar die klimaatdoelstellingen zullen ze niet halen zonder iets te doen aan de voedingssector.”
Volgens Joy Kim van de milieuorganisatie van de VN is de landbouw verantwoordelijk voor een kwart van de broeikasgasemissies, voor 70% van het verlies aan biodiversiteit en voor 80% van de ontbossing. Daar zou iets aan moeten gebeuren, vindt ze, maar overheden steken 470 miljard dollar (een kleine 400 miljard euro) in steun voor de landbouw die leidt tot grote schade voor klimaat en natuur.
“De werkelijke kosten van ons voedselsysteem zijn te lang verborgen”, stelt Morgan Gillespy, programmadirecteur van de Food and Land Use Coalition. Die schade aan de natuur is onlangs berekend en zou tussen de drie- tot vijbiljoen euro bedragen. “Veranderingen van subsidiestromen zijn waarschijnlijk politiek contoversieel en kunnen leiden tot protesten van boeren en andere groepen”, stelt ze. “Dat het moeilijk is wil niet zeggen dat het niet moet gebeuren. De feiten liggen er.”
Bron: the Guardian