Kanker in bloed te detecteren

Kankerdiagnose aan de hand van RNA-profielen van bloedplaatjes

Aan de hand van RNA-profielen van bloedplaatjes zou niet alleen kanker kunnen worden gedetecteerd, maar ook de soort en de beste behandelwijze (afb: Cancer Cell)

Onderzoekers van, onder meer, de Umeå-universiteit (Zwe) hebben een RNA-test ontwikkeld voor bloedplaatjes om kanker te ontdekken en te lokaliseren. Ook zou met deze methode de beste behandelwijze kunnen worden gekozen. De kankerdetectie-test zou een nauwkeurigheids-score hebben van 96%. 

“Het is belangrijk om kanker in een vroegtijdig stadium te ontdekken”, zegt onderzoeker Jonas Nilsson. “We hebben een gehele nieuwe diagnosemethode op basis van bloed bestudeerd, waardoor weefselbiopsies in de toekomst niet langer meer nodig zijn om, bijvoorbeeld, longkanker te ontdekken. Bijna alle vormen van kanker zijn detecteerbaar met die methode, waarmee bloedbiopsie en geweldig hulpmiddel kan zijn om kanker te ontdekken.” Bij deze RNA-test worden bloedplaatjes gebruikt, bloedcellen die onderdeel uitmaken van ons stollingssysteem. Bloedplaatjes bleken uitstekend bruikbaar om de patiënt op kanker te controleren. In het onderzoek werden 283 proefpersonen bekeken, waarvan 228 een of andere vorm van kanker hadden. Door de RNA-profielen van bloedmonsters te vergelijken, konden de onderzoekers zeggen of de proefpersoon kanker had, met een nauwkeurigheid van 96%. In de 39 personen in een vroeg stadium van kanker was de score 100%. Ook konden de onderzoekers achterhalen welk type kanker de patiënt had. De monsters konden ook onderverdeeld worden op basis van moleculaire verschillen in de kankervorm, wat van groot nut zou kunnen zijn voor de te kiezen behandelingsmethode.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.