Voor het eerst zou met succes een oog getransplanteerd te zijn. De transplantatie van het oog en een deel van het gezicht vond plaats op 27 mei jl. in een academisch ziekenhuis in New York en is inmiddels als geslaagd beschouwd, hoewel de patiënt daar nog (?) niks mee kan zien. De doorbloeding van het netvlies zou prima functioneren.
De ontvanger is een Amerikaanse veteraan die in juni 2021 ernstig gewond raakte bij een ongeluk met hoogspanning, waardoor hij, onder meer, zijn linkeroog en een deel van zijn tanden en gezicht en zijn linkerarm verloor. De operatie duurde 21 uur en het operatieteam bestond uit meer dan 140 chirurgen, verpleegkundigen en andere medewerkers.
Leidend chirurg Eudardo Rodriguez, nam, in samenwerking met collega’s van het transplantatiecentrum van het Langoneziekenhuis, de beslissing om het donoroog te combineren met stamcellen uit het beenmerg van de oogdonor. Die stamcellen moesten de beschadigde of disfunctionele delen rond het oog vervangen, met name de zenuwvezels. Daarnaast moest ook een groot deel van zijn gezicht ‘gerestaureerd’ worden.
“Dit is de eerste poging om volwassen stamcellen tijdens een transplantatie in een menselijke oogzenuw te injecteren, in de hoop herstel te verbeteren”, zegt Samer Al-Homsi van het transplantatiecentrum. “We verkozen zogeheten CD34-positieve stamcellen te gebruiken waarvan is aangetoond dat ze de potentie hebben om beschadigde cellen en zenuwbeschermende functies te vervangen.”
Tijd nodig (?)
Volgens hem is nu aangetoond dat de oogtransplantatie veilig en mogelijk effectief is, maar hij stelt tijd nodig te hebben om de patiënt ook weer het zicht terug te geven. Mijn (=as) vraag is of zo’n niet-functionerend oog voor de patiënt een plus is.
Bron: Futura-Sciences; Lanoneziekenhuis