Engeland, Amerika, Duitsland, Frankrijk en Italië zijn samen goed van bijna de helft (45%) van de Wikipedia-artikelen, waarvan de geografische herkomst bekend is. Het westen dicteert de openbare webencyclopedie en waar andere nationaliteiten hun bijdragen leveren, dan gaat het vaak over het Westen, zo concluderen onderzoekers van de universiteit van Oxford. Nederland alleen, dat niet eens in de top tien bijdragers staat, produceert meer Wikipedia-teksten dan alle Afrikaanse landen bij elkaar.
Volgens de onderzoekers, aangevoerd door Mark Graham, toont het resultaat van hun studie aan dat de eigen mensen zelden hun land definiëren of vertegenwoordigen. Vertegenwoordigers van rijke landen hebben het voor het zeggen in Wikipedia, waardoor landen met veel bijdragers ook de productie van kennis over kleinere landen domineren.
De Oxfordianen keken vooral naar artikelen over zaken die de ongelijke geografische verdeling aan het licht brengen. Wie een bijdrage levert over een theoretisch natuurkundig onderwerp kun je nog triviaal noemen, maar wie zou er nu gezaghebbender over Nairobi kunnen schrijven dan de inwoners uit die stad zelf? Om het nog erger te maken gaan de paar bijdragen uit armere landen nog voor een belangrijk deel over Europa en Noord-Amerika. Graham: “Zelfs bij de Wikipedia, geroemd om zijn toegankelijkheid, zien we de armere landen veel minder vertegenwoordigd dan de rijkere. Europa en Noord-Amerika met massale toegang tot internet roepen het hardst en ze bepalen in belangrijke mate hoe de wereld er uit ziet, ook in die kleine, weinig invloedrijke landen.” Waar mogelijk keken de onderzoekers naar de alle ruim 300 taal-edities van de Wikipedia.
Dat de aard van de bijdrage en de bijdragers niet netjes verdeeld is, is al langer een probleem bij de Wikipedia. Zo zijn er veel meer mannelijke dan vrouwelijke bijdragers. De eerbiedwaardige Royal Society in Engeland probeert daar wat aan te doen, door jaarlijk een Wikipedia-bijeenkomst te houden met het doel meer vrouwen aan te zetten tot het schrijven en bijhouden van artikelen. Dat schijnt succes te hebben, maar het is een druppel op een gloeiende plaat. Volgens schattingen is een op de tien bijdragers aan de Wikipedia een vrouw, terwijl die encyclopedie net zo vaak door mannen als door vrouwen wordt geraadpleegd.
Bron: the Guardian