Wat is het belang van een klimaatverpestende maanreis?

SpaceX-baas Elon Musk

Elon Musk (afb: WikiMedia Commons)

Ruim een halve eeuw geleden zette Amerika twee astronauten op de maan, terwijl een derde rondjes om de maan vloog. Nu lijken diverse landen maar ook particulieren er op gebrand om, al of niet bemande, reisjes naar de maan te ondernemen. Wat is het nut van die energieverslindende en (dus) klimaatverpestende maanreisjes? Hebben we te maken met een machtsstrijd tussen de oude heerser (VS) en de opkomende macht (China)? Maar waarom zijn dan ook Zuid-Korea, Japan en nog wat andere landen er zo op gebrand om op die levenloze trabant te komen?

Het blad Eos noemt, in een naamloos overgenomen artikel, vijf redenen: innovatie, geopolitieke en economische belangen, makkelijk doelwit, meer leren over de maan en over de aarde. Ook ABC News praat over de geopolitieke kant van de nieuwe maankoorts. Amerikanen en Chinezen beschuldigen elkaar over en weer van de ‘bewapening’ van de ruimte. Ook spionage zou in dat verhaal een belangrijke rol spelen. Bovendien zouden de Amerikanen bang zijn dat China de leiding neemt de technische en wetenschappelijke ontwikkelingen die met de ruimtevaart verbonden zijn.

Sommige deskundigen schatten dat deze ruimtewedloop (in feite maar een sprongetje in de immense ruimte) anders dan die van vijftig jaar geleden vooral gericht is op economische (grondstoffen) en strategische doelen en die een opstapje moet zijn voor de tocht naar Mars (e.v.). Volgens Aaron Bateman van de George Washingtonuniversiteit en lid van het instituut voor ruimtebeleid wordt de ruimte een prestigestrijdveld op het gebied van technische ontwikkeling maar ook op militair terrein.
Bateman acht het niet toevallig dat er juist nu een ruimtewedloop ontstaat, nu China zich steeds meer met de wereld bemoeit. De belangrijkste drijfveer van de andere ‘maanpretendenten’ maar ook voor eigenaardige particulieren als Elon Musk en Richard Branson zouden worden ingegeven worden door materieel gewin. De (=mijn; as) vraag is dan alleen: wat moet, om maar wat te noemen, een diamant van de maan kosten? Dan heb ik het niet alleen over geld, maar ook over de schade die al die ruimtereisjes aan milieu en klimaat toebrengen. Dat lijkt voor de deelnemers aan die wedloop, die vele miljarden kost, een onbetekenende kwestie.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.