Een bestanddeel dat te vinden is in koolachtige groenten als bloemkool, spruitjes en broccoli, indol-3-carbinol, blijkt ratten te beschermen tegen gamma-straling, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Georgetown (VS); of eigenlijk is het de verbinding die daaruit ontstaat in de maag 3,3′-diindolylmethaan (DIM). Die stof is voor de mens verder ongevaarlijk. De onderzoekers opperen de mogelijkheid dat DIM het gezonde weefsel beschermt bij kankerpatiënten die bestraald worden en dat die ze vrijwaren van stralingsziekte. “Er is al jaren onderzoek gedaan naar de effecten van DIM bij het voorkomen van kanker, maar dit is voor het eerst dat is aangetoond dat DIM ook beschermt tegen straling”, zegt Eliot Rosen, een van de onderzoekers. In het onderzoek werden ratten met een dodelijke dosis gamma-activiteit bestraald. De dieren kregen vervolgens, 10 minuten na de straling, twee weken lang een dagelijkse dosis DIM ingespoten. Die dosis is overigens veel groter dan je via een maaltje bloemkool of een andere koolachtige naar binnen krijgt.
Het resultaat was verbazingwekkend, vond Rosen, oncoloog en moleculair bioloog. “Alle onbehandelde ratten overleden binnen tien dagen, terwijl de helft van de behandelde ratten 30 dagen na de bestraling nog steeds leefde.” DIM bood bescherming wanneer het tot 24 uur voor, maar ook tot 24 uur na de dodelijke dosis werd toegediend. De behandelde ratten hadden ook meer bloedcellen dan de onbehandelde. Vermindering van bloedcellen is een van de vele bijwerkingen van bestraling.
Rosen denkt dat DIM gezonde weefsels tegen straling beschermt, maar ook mensen beschermt die een dodelijke dosis straling krijgen bij, bijvoorbeeld, een kernramp. Het is vooralsnog onduidelijk hoe die bescherming werkt, maar vermoed wordt dat DIM cellen aanzet tot het snel repareren van de stralingsschade. Op het gebruik van DIM en DIM-achtige verbindingen bij kanker en bestraling is een patent aangevraagd.
Bronnen: Eurekalert, C2W