Tau-eiwitten spelen een cruciale rol bij het behouden van de structuur en functie van neuronen. Bij de ziekte van Alzheimer werken deze eiwitten echter niet goed, waardoor ze samenklonteren en lange kronkels vormen. Deze tau-knopen kunnen neuronen blokkeren, waardoor ze geen voedingsstoffen en signalen meer kunnen ontvangen en afsterven. Met een peptide (klein eiwit), RI-AGO3 gedoopt, zou die knoopvorming kunnen worden ‘ontrafeld’. Bij fruitvliegjes (met ‘Alzheimer’?; as) leek het peptide te werken.
Volgens de onderzoekers van, onder meer, de Universiteit van Lancaster zouden er twee specifieke plaatsen in het tau-eiwit zijn waar deze klontering vaak voorkomt. Je richten op die punten zou de geestelijk achteruitgang in Alzheimer kunnen helpen bestrijden, denken ze. Op basis van dit principe hebben ze dat peptide ontwikkeld.
“Er zijn twee gebieden bij tau-eiwitten die als een soort ritssluiting werken en de klontering veroorzaken”, Amritpal Mudher van de universiteit van Southampton. Veel ‘oplossingen’ die onderzoekers bedachten werken op een van beide gebieden. RI-AGO3 pakt beide aan. Eerdere bedachte ‘medicijnen’ zouden ook vervelende bijwerkingen hebben.
Dat hebben ze uitgeprobeerd op fruitvliegjes. De onderzoekers zag dat het middel de neurodegeneratie onderdrukte en het leven van de insecten met ongeveer twee weken verlengde, een aanzienlijke verlenging gezien hun korte levensduur (die zou enkele weken tot misschien maanden oud kunnen worden; as).
Onderzoek de hersentjes van de vliegen zagen een aanmerkelijke afname van de hoeveelheid ziekmakende tau-knopen na toediening van het peptide. Ook in kweken van menselijke cellen bleek RI-AGO3 effectief in de cellen door te kunnen dringen en klontering van tau-eiwitten te verminderen.
Meer dierproeven
De onderzoekers zijn nu van plan RI-AG03 op andere dieren te testen voordat klinische proeven, dus op mensen, worden uitgevoerd. Dit onderzoek opent nieuwe perspectieven in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer en andere neurodegeneratieve ziekten.
Voorlopig zal nog niet op mensen getest worden hoe effectief dat peptide werkt en welke gevolgen dat heeft voor de geestelijke vermogens van Alzheimerpatiënten. Er zijn al eerder veelbelovende ‘Alzheimermedicijnen’ in klinische proeven (met menselijke patiënten) gesneefd.
Bron: Futura-Sciences