Volgens de wereldgezond-heidsorganisatie van de VN (WGO) zijn er in 2020 en 2021 tijdens de coroanpandemie bijna 15 miljoen meer mensen gestorven dan statistisch te verwachten viel.
Voor sommige landen werden de sterftecijfers van 2015 tot 2019 gebruikt om de oversterfte te kunnen berekenen. Daarbij is rekening gehouden met factoren die het gevolg zouden kunnen zijn van de coroanmaatregelen. In 2020 zou volgens die berekeningen de oversterfte bijna vijfmiljoen zijn geweest, in 2021 meer dan tienmiljoen.
“We denken dat de grotere oversterfte in 2021 niet alleen het gevolg is geweest van meer coronabesmettingen met varianten, maar mede doordat het virus zich verspreidde onder groepen die minder toegang hadden tot inenting”, zegt William Msemburi van de WGO. De doden zouden ook een gevolg kunnen zijn van uitstel van behandelingen door de toestroming van coronapatiënten in ziekenhuizen of door aarzelingen bij mensen medische hulp te zoeken tijdens een medische crisis.
Peru
Peru was verhoudingsgewijs het land met de meeste coronagerelateerde doden met een twee maal hoger dodental dan het wereldgemiddelde. Daarop volgden Ecuador en Bolivia met een anderhalf maal zo grote oversterfte als gemiddeld. Msemburi: “Dat betekent niet dat die landen slecht op de pandemie reageerden. Er kunnen vele factoren een rol gespeeld hebben zoals om welke variant het vooral ging, maar ook de vaccinatiesnelheid.”
De WGO gaat er vanuit dat de cijfers kunnen helpen te bepalen welke coronamaatregelen het best hebben geholpen de (gevolgen van de) pandemie te onderdrukken. Er schijnt geen rekening gehouden te zijn met de gemiddelde leeftijd van de bevolking. Leeftijd en ernst van de gevolgen van een besmetting hebben veel met elkaar te maken. Hoe ouder de bevolking hoe hoger de sterfte aan coronabesmetting zal zijn. Niet voor niks werden de kwetsbare groepen het eerst ingeënt toen er coronavaccins beschikbaar kwamen.
Bron: New Scientist