Is lekke bloed/hersenbarrière een oorzaak voor dementie?

Lekke bloedvaatjes in de hersens

Kondigen lekke bloedvaatjes in de hersens Alzheimer aan? (afb: Arthur Toga)

Een niet goed functionerende bloed/hersenbarrière zou wijzen of misschien wel leiden tot dementie. Die ‘lekke’ barrière zou eerder te constateren zijn dan de eiwitklonteringen (beta-amyloïdeplaques) en wellicht biedt dat mogelijkheden de ziekte in een vroeg stadium tegen te gaan.

Alzheimer, ik zegt het maar weer eens, is een ziekte waarvan de oorzaak niet bekend is en waar ook geen medicijnen voor zijn. Het onderzoek betrof 161 oudere proefpersonen. Het bleek dat de mensen met de meeste geheugenproblemen ook de meeste lekkende capillaire bloedvaten in de hersens hadden, ongeacht of zich daar plaques of tau-knopen manifesteerden.
“Dat kan een afzonderlijk, totaal ander proces zijn maar ook een vroeg stadium van dementie”, zegt onderzoeker Berislav Zlokovic van de universiteit van Zuid-Californië. “Het was verrassend dat die verslechtering van de bloed/hersenbarrière onafhankelijk plaatsvond.”

In gezonde hersens vormen de wanden van bloedvaten een barrière waardoor mogelijk gevaarlijke indringers, zoals ziekteverwekkers of metalen niet in dat precieze orgaan terecht kunnen komen. Als de cellen van de bloedvaten wat losser gaan zitten dan raakt die barrière ‘lek’. “Als die barrière niet goed werkt, dan wordt het risico op schde aan de hersens groter”, zegt medeonderzoeker Arthur Toga. “Dan lijkt het er op dat de bloedvaten de hersencellen niet voorzien van de juiste voedingstoffen en er ontstaat de mogelijkheid dat giftige eiwitten in de hersens komen.”
De proefpersonen werden getest op hun denkvaardigheid en geheugen en kregen op basis daarvan een ‘dementiecijfer’. Mensen die daarbij te hoog scoorden werden uitgesloten. Met behulp van beeldtechnieken en metingen aan de hersenvloeistof werd de doorlaatbaarheid van de haarvaatjes bepaald die de hippocampus ‘bedienden’. Er bleek een duidelijk verband tussen mate van aantasting van geheugen en cognitie en de doorlaatbaarheid van die haarvaatjes.

momentopname

De onderzoekers waarschuwen dat hun bevindingen maar een momentopname in de tijd zijn. In verder onderzoek willen ze achter zien te komen hoe snel na het ‘lek’ raken van de bloed/hersenbarrière de geheugen- en cognitieve problemen opduiken. Zlokovic denkt overigens dat onderzoekers niet snel zullen afstappen van de plaques en tau-knopen als kenmerken van de ziekte van Alzheimer. “Maar we zouden er wat bloedvatkenmerken aan kunnen toevoegen.”

Bron: EurekAlert

Eén gedachte over “Is lekke bloed/hersenbarrière een oorzaak voor dementie?

  1. Er zijn m.i. duidelijke aanwijzingen dat de bloedhersenbarrière een rol speelt bij verklaringen van meerdere , nu vaak onbegrepen, ziektes en kwalen .
    dat de barrière op latere leeftijd steeds poreuzer wordt verklaart .m.i. dat bepaald ziektes pas op latere leeftijd tot uiting komen.
    namelijk het feit dat bepaalde ziekteverwekkers of vergiften pas op latere leeftijd hun symptomen kunnen verklaren..
    Een gezonde barrière laat die stoffen immers niet door..
    Dat de vet oplosbaarheid c.q. water oplosbaarheid hierbij ook een rol speelt moge duidelijk zijn.
    Enkele ziekteverschijnselen : de bijwerkingen van statines ; deze zijn m.u.v. paroxetine allemaal vet oplosbaar en kunnen dus door de bloed- hersenen en de spieren doordringen met een verklaring van veel klachten.
    tjeu.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.