Wetenschappers in Zuid-Korea denken een goed idee te hebben om de wereld van voedzaam, maar ook klimaatvriendelijk voedsel te voorzien: rijstkorrels impregneren met koecellen. Tikje problematisch is dat rijst niet bepaald vriendelijk is voor het klimaat. Bij de teelt ontstaat veel methaan, een ongemeen heftig broeikasgas, maar koeien blijken nog erger te zijn.
Rijstkorrels zijn poreus. Dat biedt de vlees(=spier-)cellen een prima ‘huis’. Sommige moleculen in cellen kunnen die spiercellen ook nog voeden en laten groeien, zodat de rijst niet alleen ‘huis’ maar ook voedselleverancier voor de inwonende spiercellen. Die symbiose ontstond in een kweek, waar die in een dikke week tot volle wasdom kon komen.
Het eindresultaat: een ‘hybride’ rijst, die meer meer koolhydraten, vet en eiwitten bevat dan gewone rijst en die bovendien per 100 g een lager klimaatvoetafdruk heeft dan vlees (6,27 g CO2 tegen 49,89 g). Volgens de onderzoekers is het eten van 100 gram hybride rijst qua voedingswaarde hetzelfde als het eten van 100 gram gewone rijst plus 1 gram runderborst.
Het spul heeft volgens hen een ‘rijke smaak’. De vleesrijst had vlezige en rokerige smaaktonen en de dikke rijst was zoet, boterachtig en romig. Tja.
Bronnen: Science, Dail Science