Opiaten zouden DNA verstoren en kunnen helpen bij gentherapie

Opiaten hebben invloed op de structuur van DNA

De molecuulstructuur van morfine, heterocodeïne en oripavine en trimeren daarvan (afb: Nucleid Acids Research)

Onderzoekers van de universiteit van Dublin (Ier) zouden ontdekt hebben dat bepaalde typen opiaten, die worden gebruik als pijnstillers, zich kunnen binden aan kernzuren (DNA en RNA) en daardoor de structuur veranderen. Het zou voor het eerst zijn dat dit is aangetoond. Die ontdekking zou van betekenis kunnen zijn voor de toepassing van gentherapieën, denken de wetenschappers.
De onderzoekers onder leiding van Andrew Kellett synthetiseerden een aantal morfine-achtige moleculen. Die bleken een binding aan te gaan met het DNA-molecuul. Daardoor wordt de structuur van de dubbele helix verstoord wat leidt/kan leiden tot een proces dat transfectie wordt genoemd. Daarbij worden vreemde genen/sequenties in het DNA of RNA worden ingebouwd.
Transfectie is (dus) een manier om het DNA aan te passen, waarbij nieuwe stukjes DNA veilig door het celmembraan kunnen worden geloodst voor therapeutische doeleinden. Daarmee zouden opiaten hun werkterrein aanzienlijk kunnen uitbreiden. Onderzoekers in Kelletts groep zijn nu bezig opiaten te gebruiken voor de ontwikkeling van geneesmiddelen. Het persbericht is kort maar krachtig. Wordt waarschijnlijk vervolgd.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.