Oppompen grondwater heeft draaiing aarde veranderd

Poolbeweging

De waargenomen poolbeweging (rood) en de berekende zonder (stippelblauw) en met grondwater (blauw) (afb: Seo at.al/ Nat. univers. Seoel)

De mens heeft zoveel grondwater opgepompt dat dat duidelijke invloed heeft gehad op de draaiing van de aarde. Die verplaatsing van massa en de daarmee gepaard gaande zeespiegelstijging dat de draaias tussen 1993 en 2010 zo’n 80 cm is gekanteld, stellen onderzoekers na nieuw onderzoek.
Op basis van klimaatmodellen hadden onderzoekers eerder geschat dat de mens zo’n 2150 gigaton grondwater heeft opgepompt. Dat heeft tussen 1993 en 2010 geleid tot een stijging van de zeespiegel met 6 mm. Hoe dicht in de buurt van de werkelijkheid zit is moeilijk te beoordelen.
Een benadering is om dat te doen met behulp van de richting van de draaias van de aarde. Die beweegt volgens een proces dat poolbeweging wordt genoemd. Dat is de beweging van de positie van de draaias ten opzichte van de aardkorst. De verdeling van het water op aarde heeft invloed hoe de massa is verdeeld en dat heeft weer invloed op de draaiing van de aarde.
“Die draaias verandert vaak”, zegt Ki-Weon Seo van de nationale universiteit van Seoel (Zd-Kor). “Ons onderzoek toont aan dat van de klimaatgerelateerde oorzaken de herverdeling van het grondwater de grootste invloed heeft op de drift van de draaias.” Dat water daar belangrijk voor is werd pas in 2016 ontdekt, maar welke invloed dat medium had was nog niet nauwkeurig bekeken.

In hun jongste onderzoek modelleerden Seo en de zijnen de waargenomen verandering in de drift (verschuiving) en de beweging van water. In het begin namen ze alleen vast water mee maar voegden daar later het grondwater aan toe.

Zonder slechts 4,3 cm

De waargenomen drift bleek zich alleen voor te doen als er 2150 gigaton grondwater zou zijn verplaatst. Zonder die verplaatsing zou die niet meer dan 4,3 cm zijn geweest. Seo zegt blij te zijn de werkelijke oorzaak van de drift te hebben achterhaald, maar hij is als vader en aardbewoner ook bezorgd dat het oppompen van grondwater ook bijdraagt aan de zeespiegelstijging.

Het maakt uiteraard ook uit waar dat oppompen gebeurt. Het oppompen op middenbreedtes heeft de meeste invloed op die verschuiving/kanteling. In de bestudeerde periode zou het meeste water herverdeeld (opgepompt) zijn in West-Amerika en Noordwest-India, beide middenbreedtes.
De draaias verandert binnen een jaar enkele meters. Veranderingen in het oppompen van grondwater hebben geen directe invloed op de seizoenen, maar in geologische termen zouden die wel invloed op het klimaat kunnen hebben.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.