Helft van wereldbevolking heeft geen toegang tot veilig drinkwater

toegang tot gezond drinkwater

Meer dan de helft van de mensheid zou geen toegang hebben tot gezond drinkwater (SMDWS=gezond drinkwater) (afb: Timothy Julian et al./Science)

Meer dan de helft van de wereldbevolking (4,4 miljard) heeft geen toegang tot veilig drinkwater, schatten onderzoekersters rond Timothy Julian van het Zwitserse instituut voor wateronderzoek Eawag. Dat zou het dubbele zijn van een eerdere schatting uit 2023.
De onderzoekersters schatten dat in 2020 slechts één op de drie mensen in laag- en middeninkomenlanden gezond drinkwater gebruikte. In bijna de helft van de gevallen zou drinkwater besmet zijn met uitwerpselen.
In Zuid-Azië hebben zo’n 1,2 miljard mensen geen toegang tot gezond drinkwater gevolgd door ruim 900 miljoen mensen in de sub-Sahara. In de sub-Sahara zou zo’n 90% geen toegang hebben tot gezond drinkwater. Die regio is daarmee ‘koploper’. Overigens zou ook in Zuid- en Oost-Europa 50% of meer geen toegang hebben tot gezond drinkwater.
Volgens de Verenigde Naties is de toegang tot gezond drinkwater een fundamenteel mensenrecht. Dat besluit kwam pas in 2015. Daarvoor hielden de VN alleen bij of de drinkwaterpositie was verbeterd of verslechterd. Daaruit zou zijn gebleken dat, naar het scheen, die situatie voor zo’n 90% van de wereldbevolking in orde zou zijn. Dat zei echter niks over de (on)gezondheid van het geleverde drinkwater. Er waren volgens onderzoekster Esther Greenwood van Eawag gewoon geen goede gegevens voorhanden.

Duurzame ontwikkelingsdoelen

Volgens het pakket duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN uit 2015 zou in 2030 iedereen (althans iedere mens) toegang tot goed drinkwater moeten hebben. De vergaarde gegevens werden in 2023 in het gezamenlijk onderzoeksprogramma van VN-‘filialen’ Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie anders gewaardeerd dan door Julian et al. Die gebruikten bij hun ‘berekening/schatting’ kunstmatige intelligentie. Hun gegevens haalden ze van onderzoek onder bijna 65 000 huishoudens uit 27 armere landen.

Beide methoden hebben zo hun beperkingen, erkennen deskundigen, maar ze stellen dat welke van de twee schattingen ook het dichtst in de buurt van de werkelijkheid komt het overduidelijk is dat de wereld een groot probleem heeft. Dat probleem zal door de klimaatverandering, waarbij beschikbaarheid van water steeds onzekerder wordt, alleen maar toenemen, zo valt te vrezen.

Bron: Nature

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.