Volgens een nieuw onderzoek is aardgas alleen, ter vervanging van vooral steenkool, niet in staat de aardopwarming over de langere termijn (tot 2050) te vertragen. Aardgas produceert per energie-eenheid de helft minder kooldioxide dan steenkool en daarom verwachten overheden dat dat gas onze klimaatzorgen enige tijd kan lenigen. Niet dus, zo rekenden vijf onderzoeksgroepen ons voor.
Het probleem is, stellen de onderzoekers, dat het goedkope aardgas niet alleen zal concurreren met steenkool, maar ook met weinig of geen CO2 uitstotende technieken als kernenergie, zon- en windenergie. Ook zou goedkoop aardgas, mede aangewakkerd door de winning van schaliegas, de economie oppoken, waardoor het energieverbruik toe zal nemen. “Aardgas alleen doet weinig aan het vertragen van de aardopwarming”, zegt onderzoeker Haewon McJeon, een econoom van het onderzoeksinstituut PNNL van het Amerikaanse ministerie van energie. “Toepassing van de modernste gaswinningstechnieken kan de aardgasproductie in 2050 verdubbelen of zelfs verdrievoudigen, maar de uitstoot van broeikasgassen zal blijven groeien als er geen beleid wordt gevoerd de uitstoot te verlagen.”
McJeon heeft het dan vooral over de, onder meer, milieutechnisch vrij kwalijke winning van schaliegas. Die heeft vooral in Amerika geleid tot het beschikbaar komen van veel goedkoop aardgas. Inzet van aardgas in de VS zou daar de laatste jaren zelfs hebben geleid tot vermindering van de broeikasgasuitstoot. De onderzoekers vroegen zich af of deze, verwoestende, technieken ook invloed hebben op de uitstoot elders op de wereld. Ze kwamen april vorig jaar bij elkaar in Cambridge (Maryland) om over deze kwestie te praten. Een groep Amerikanen, Australiërs, Oostenrijkers, Duitsers en Italianen gingen vervolgens thuis aan de slag om uit te rekenen wat er zou gebeuren in 2050 als grootscheeps zou worden overgeschakeld op aardgas (lees schaliegas). De vijf groepen gebruikten verschillende rekenmodellen. Het gings de onderzoekers daarbij niet alleen om het energieverbruik en de opwekking, maar ook over de economie en het klimaat.
“We wisten niet hoe dat zou uitpakken, maar we waren verbaasd te zien dat overdadige toepassing van aardgas weinig betekende voor de uitstoot van broeikasgassen”, zegt mede-onderzoeker James Edmonds. Alle vijf groepen hadden een soortgelijke uitkomst. Volgens de onderzoekers geven de vijf rekenexercities een mooi beeld van de economie en het systeem aarde. Naast de eerder genoemde argumenten als verdringing van andere opwekkingssystemen en een groeiend energieverbruik in een groeiende economie, komt nog eens het keiharde feit dat methaan (het hoofdbestanddeel van aardgas) een veel heftiger broeikasgas is dan CO2. Bij de productie van aardgas komt nogal wat methaan in de atmosfeer. Het effect van die drie ontwikkelingen op de aardopwarming is, zoals gezegd, dus negatief.
Bron: Eurekalert