IEA: stroomvraag stijgt sneller dan verwacht

Ontwikkeling stroomopwekking

Ontwikkeling stroomopwekking volgens IEA (afb: World Energy Outlook 2024)


Volgens het jaarverslag van het Internationaal EnergieAgentschap (IEA) stijgt de wereldwijde vraag naar stroom sneller dan vorig jaar verwacht. Die toename van het elektriciteitsverbruik kan het voor landen moeilijker maken om hun broeikasgasuitstoot te verminderen en de opwarming van de aarde binnen de perken te houden.
De komende tien jaar zal de wereld elk jaar het equivalent van de jaarlijkse Japanse elektriciteitsvraag aan het elektriciteitsnet moeten toevoegen om aan de stijgende stroombehoefte te voldoen, aldus het World Energy Outlook-rapport van het IEA. Dat zou mede komen door de elektrisering van de industrie, sterk groeiend verbruik van datacentra mede door de snel groeiende populariteit van kunstmatige intelligentie, de elektrisering van binnenklimaatbeheersing en van motorrijtuigen. Het agentschap verwacht nu dat de wereldwijde vraag naar elektriciteit in 2035 6% hoger zal zijn dan vorig jaar werd voorspeld.

Het rapport concludeert dat landen waarschijnlijk tegen het einde van het decennium genoeg energievermogen met lage emissies zullen bouwen – voornamelijk zonne-, windenergie – om die stijgende vraag te evenaren. Snelle groei in hernieuwbare energie zou in ieder geval moeten voorkomen dat de wereldwijde emissies drastisch stijgen en zou ervoor kunnen zorgen dat het gebruik van steenkool, olie en aardgas dit decennium zijn max bereikt.
Om de opwarming van de aarde te stoppen, hebben veel landen beloofd hun broeikasgasuitstoot tegen het midden van de eeuw tot nul te reduceren. Dat doel lijkt onhaalbaar, stelt het IEA. Landen zouden tussen nu en 2035 twee keer zo snel koolstofarme elektriciteitsbronnen moeten bouwen als ze nu doen om hun klimaatdoelen te halen.

Afscheid steenkool vertraagt

Eerder verwachtte het agentschap dat het wereldwijde verbruik van steenkool, de meest vervuilende fossiele brandstof, aanzienlijk zou dalen tegen 2030. Nu de vraag naar elektriciteit snel stijgt in landen als China en India,is de verwachting dat het gebruik van steenkool geleidelijker zal afnemen. S

De wereldwijde CO2-uitstoot zal naar verwachting met slechts 3% dalen tegen 2030, volgens het beleid dat landen momenteel voeren, aldus het agentschap. De uitstoot moet dit decennium met 33% omlaag om de klimaatdoelen van ‘Parijs’ te halen.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.