IBM heeft een kwantumcomputer gebouwd die werkt met supergeleiding met een processor waar maar liefst 127 kwantumbits in zijn verwerkt. Dat is ongeveer het dubbele van wat Google en de universiteit voor wetenschap en technologie China hebben bereikt, die met een soortgelijke kwantumbittechnologie werken.
Bij kwantumcomputers is het nog niet duidelijk welke richting het op gaat. De digitale revolutie nam een aanvang met de geboorte van de transistor. Er pasten steeds meer transistoren (bits) op een chip en voor computerkenners is 127 een belachelijk minuscuul bedragje.
Er wordt gewerkt met kwantumbits die supergeleiding gebruiken, verstrengelde fotonen, met ‘opgesloten’ moleculen of ionen en nog zo wat. Met die 127 is de Eagle-kwantumcomputer van IBM nu in principe de krachtigste supergeleidende machine. D-Wave Systems heeft al computers met duizenden kwabits, maar dat zouden geen volwaardige kwantumcomputers zijn.
Het ding dat IBM gebouwd heeft zou beter zijn te programmeren en aan te passen dan de kwantummachines tot nu toe, maar wat het kan zal nog moeten worden bewezen in een ‘meesterproef’. Volgens Peter Leek van de universiteit van Oxford gaat het niet alleen om het aantal bits. “Het is goed dat ze meer bits hebben maar uiteindelijk gaat het wat je er mee kan.”
400
IBM zegt het volgend jaar met een machine met 400 bits te zullen komen en het jaar daarop met 1000 kwabits. Die heeft al een naam: Condor. Dat zou zo’n beetje het maximum zijn voor deze processoren die werken met verbindingen via optische vezels. Ondertussen zullen er ook op andere fronten vorderingen worden gemaakt, maar wanneer komt nu die lang voorspelde supermachine?
Bron: New Scientist