Onderzoekers van de Ann Arbor-universiteit in Michigan (VS) hebben met grafeen een sandwichsysteem ontworpen waarmee infraroodlicht zichtbaar wordt. Dat is zo minuscuul dat het op een contactlens of een mobiel zou zijn toe te passen, zo valt er te lezen in het Franse webblad Futura Sciences.
Grafeen is lichtgevoelig in een breed spectraal gebied (van ultraviolet tot ver in het infrarood), maar de fotoelektrische effecten zijn gering. De prestatie is aanzienlijk te verbeteren met zogeheten kwantumstippen (dar zijn ze weer), maar dat gaat ten koste van de breedte van het spectrum. De Ann Arbor-onderzoekers hebben nu een drielaagssysteem gemaakt van twee grafeenlagen met daartussen een isolator. Ik moet zeggen dat de uitleg in het Franse webblad me volslagen onbegrijpelijk voorkomt, maar het lijkt er op dat met een kwantummechanische ’truc’ de lichtindruk op de bovenste grafeenlaag versterkt wordt doorgegeven naar de onderste. Nature’s samenvatting maakt me ook nauwelijks wijzer.
Hoe het ook zij, de onderzoekers zeggen een fotodetector voor infrarood licht te hebben gemaakt die, anders dan nachtcamera’s, werkt bij normale temperaturen. En ziedaar de mogelijkheden: de volumineuze nachtkijker bij militairen zouden contactlenzen kunnen zijn. Voor onderzoeker Zhong Zhaohui zijn de mogelijkheden eindeloos. “Zo’n fotodetector in je contactlenzen of andere draagbare apparaten vergroot je gezichtsvermogen. Die techniek maakt het je mogelijk op een andere manier op je omgeving te reageren.”
Bron: Futura-Sciences