Bodemkwaliteit driekwart aardbodem nu al beneden peil, volgens Unesco

Monocultuur sojabonen

Monocultuur, hier van sojabonen, is slecht voor de bodemkwaliteit (afb: wikifarmer)

De gezondheid van de bodem is wezenlijk voor het leven op aarde. Volgens de Unesco is nu al driekwart van de aardbodem minder gezond en dat aandeel dreigt in 2050 op te lopen tot 90%. De Unesco wil bodemnormen gaan opstellen en een beter bodembeheer stimuleren.
De mens is een verwoestende diersoort en het erge is dat hijzij druk bezig is zijn eigen verblijfplaats te vernietigen en daarmee het voortbestaan van de eigen soort bedreigt. De mens is de voornaamste veroorzaker van de klimaatcrisis, versnelt het uitsterven van soorten en maakt een zooitje van het milieu, waar de bodem een belangrijk en onlosmakelijk onderdeel van uit maakt.
Nu luidt de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur de noodklok over de toestand van de aardbodem of beter gezegd de pakweg bovenste 50 cm daarvan. De gezondheid daarvan is volgens de Unesco sterk achteruit gegaan door menselijk handelen: verstedelijking, intensieve landbouw, verstoringen door boren, vervuiling enz.

Gezonde bodems zijn essentieel voor het behoud van ecosystemen en biodiversiteit, het reguleren van het klimaat, het produceren van voedsel en het zuiveren van water. Begin deze maand hield Unesco in Agadir in Marokko in samenwerking met de Marokkaanse organisatie ANDZO over de zorgelijke staat van de bodems op aarde.

Gezondheidsindex

Een van de resultaten van die bijeenkomst is de inrichting van een bodemgezondheidsindex, een maat voor de de staat van de bodem. Daarnaast wil de Unesco een proef lanceren voor het duurzame beheer van bodems en landschappen in een tiental natuurgebieden de organisatie helpt beschermen in het kader van haar Biosfeerreservatenprogramma.

Het doel daarvan is het beoordelen van de doelmatigheid van de beheermethoden die op deze locaties worden gehanteerd en om ervoor te zorgen dat de beste van deze methoden in andere delen van de wereld kunnen worden ingezet.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.