De dynamiek van de coronacrisis kan ons veel leren over de manier om de klimaatverandering te keren, stellen onderzoeksters van het Potsdammer instituut voor klimaatonderzoek (PIK).
De PIK-onderzoeksters hebben bekeken wat we kunnen leren van de coronacrisis om een desastreuze klimaatverandering af te wenden. Die lessen zouden zowel zich politici als burgers ter harte kunnen nemen, stellen ze. Hun voorstel is een klimaat/coronacontract dat zowel de jongere als de oudere generaties verenigt. “De coronacrisis is een toetssteen voor het voorkomen van een wereldwijde noodtoestand”, zegt Kira Vinke. “De pandemie heeft aangetoond als er snel genoeg gereageerd wordt een grote gezondheidscrisis kan worden voorkomen. Die les moeten we ter harte nemen voor de klimaatverandering.”
Vinke en medeonderzoeksters hebben na vier facetten van risicobeheersing gekeken: diagnose, prognose, behandeling en herstel. Vervolgens hebben ze gekeken welke lessen in de bestrijding van de pandemie nuttig zouden kunnen zijn in de strijd tegen de klimaatverandering. “De gevaren en oorzaken van zowel de corona- als de klimaatcrisis moeten wetenschappelijk in kaart gebracht worden”, zegt PIK-directeur Johan Rockström. Net zo belangrijk is de aanpak, vindt hij. “Landen als Nieuw-Zeeland en Duitsland waren in staat de mogelijke gevolgen van de uitbraak te voorspellen en reageerden daarnaast onmiddellijk. ” Hij vindt dat iets soortgelijks met de klimaatverandering moet gebeuren.
Medeonderzoekster Sabine Gabrysch stelt dat beide crises het gevolg zijn van de toenemende druk van de mens op de aarde. “Het goede nieuws is dat de pandemie heeft aangetoond dat een combinatie van overheidshandelen en individuele leefstijlveranderingen helpt schade te voorkomen. Als er een wil is is er een weg.” Het probleem, noteer ik dan maar meteen, is dat de meeste burgers en overheden niet erg overtuigd zijn van de acuutheid en dreiging van de aardopwarming.
Klimaat/coronacontract
De onderzoeksters stellen (dus) ook een contract voor. Oud PIK-directeur en medeauteur Hans Joachim Schnellnhuber stelt dat de jongere generaties het eens zijn om ouderen te beschermen tegen het coronavirus terwijl de oudere generatie de klimaatmaatregelen willen zien uitgevoerd zoals overeengekomen in Parijs (en meer, voeg ik daar aan toe). De bereidheid ons te schikken naar de coronamaatregelen zou hebben aangetoond dat er grote mogelijkheden zijn onze klimaatbeloften waar te maken. Zou het?
Bron: EurekAlert