Het zou nog warmer worden dan voorspeld

KlimaatmodellenKlimaatmodellen krijgen nogal eens kritiek omdat ze er maar een potje van  zouden maken. Het klimaat is zo’n ingewikkeld systeem dat het moeilijk in een rekenmodel valt te wringen, maar je bent als modellenbouwer niet helemaal kansloos. Je kunt je modellen natuurlijk loslaten op klimaatgebeurtenissen in het verleden en kijken of dat een beetje klopt. Terugvoorspellen. Hoe dan ook, er wordt stevig aan modellenbouw gedaan en Franse onderzoekers hebben voor het zesde rapport van het VN-klimaatforum, dat is gepland voor 2021, alvast hun rekenwerk gepresenteerd. Hun nieuwe modellen voorspellen de rest van deze eeuw een warmere aarde dan de oude modellen. Die nieuwe modellen zouden ook meer kunnen zeggen over de regionale effecten van de klimaatverandering.
De onderzoekers, die varen onder de vlag CLIMERI-France, ontwikkelden twee nieuwe klimaatmodellen. Het ene model werd ontwikkeld door onderzoekers van het meteorologische onderzoekinstituut CNRM en het Europese rekencentrum CERFACS, het andere door het Pierre-Simon LaPlace-instituut (ISPL) in het kader van het klimaatonderzoeksprogramma CMIP6. Daarin werken wereldwijd twintig klimaatcentra samen aan de ontwikkeling van zo’n dertig klimaatmodellen.
De rekenexercities met de Franse modellen, evenals die met andere modellen, komen uit op hogere temperaturen in in 2100 dan die in 2012 zijn berekend, vooral voor de zwartste scenario’s. Dat zou te maken (kunnen) hebben met het grotere broeikaseffect in de nieuwe modellen. Of dat klopt moet nog worden uitgezocht. Ook of de nieuwe modellen ook echt beter zijn dan de oude.

7°C

In het meest pessimistische scenario (snelle economische groei die ‘drijft’ op fossiel) zou de temperatuur in in 2100 in vergelijking met de voorindustriële periode (het gemiddelde van de periode 1850-1899) met 7°C stijgen. Dat is ongeveer 1°C meer dan in de berekeningen van 2012. Alleen in een van de gunstigste scenario’s (SSP1 1.9: sterke internationale samenwerking met grote nadruk op duurzame ontwikkeling) zou de aardopwarming onder de 2°C blijven volgens de nieuwe Franse modellen. Daarbij moet stevig gewerkt worden aan de vermindering van de broeikasgasuitstoot en kan op de weg naar 2100 die 2°C-grens wel worden overschrijden

De nieuwe modellen zijn ook gebruikt om voorspellingen te doen op nationaal (=Frans) niveau. De onderzoekers zouden met succes hittegolven, tropische cyclonen en stofstormen hebben hebben ‘naspeld’. Die uitslagen van die berekeningen zouden realistischer zijn geworden in vergelijking die van de oude modellen.
Aan de totstandkoming van die twee nieuwe (verbeterde) rekenmodellen hebben zo’n honderd onderzoekers meegewerkt. Het gaat dan om vogels van diverse pluimage zoals klimatologen, oceanografen, ijsdeskundigen, onderzoekers op het gebied van vegetatie en bodem en uiteraard informatici. Het rekenwerk (500 miljoen rekenuren (?; as)) is uitgevoerd door de supercomputers van het Franse nationale rekencentrum GENCI en van Météo-France. Al dat rekenwerk leverde 20 petabytes aan gegevens op (peta is factor 1015 oftewel eenmiljoen maal giga).

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.