De Amerikaanse producent van, onder meer, ARM-processors voor slimtels Qualcomm heeft op de beurs EmTech van MIT in Cambridge (VS) een prototype van een ‘neurale chip’ gepresenteerd, die Zeroth gedoopt is. Het ding is vernoemd naar de nulde (=zeroth) wet van sf-schrijver Isaac Asimov (“Een robot mag geen schade toebrengen aan de mensheid, of toelaten dat de mensheid schade toegebracht wordt door zijn nalatigheid”). Met behulp van de neurale chip kan, bijvoorbeeld, een robot of een telefoon simpele taken aanleren zonder dat dat veel rekencapaciteit of een apart programma (of app) kost. Qualcomm demonstreerde de chip bij een robotvoertuigje, dat, na een kort leerproces, feilloos de gewenste route koos. De chip is ontwikkeld in samenwerking met het bedrijf BrainCorp.
Qualcomm is een van de eerste grotere bedrijven die die neurale techniek wil gaan toepassen, maar neurale netwerken, een ‘nabootsing’ van de parallele werking van de menselijke hersens (tenminste, zoals we denken dat hersens werken), zijn niet van vandaag of gisteren. De toepassing in relatief kleine systemen als slimtels, tablets en robotjes is mogelijk gemaakt door de steeds verdere verkleining van de elektronische componenten. IBM pakt het met SyNAPSE groots aan, maar de meeste neurale systeempjes zijn op hetzelfde werkingsmodel gebaseerd zoals de robot Baxter van Rethink Robotics of het helicoptertje dat zijn route kiest op basis van wat ie ‘ziet’. Dat kost allemaal weinig energie en rekenkracht.
Intelligent kun je dat niet noemen, maar in combinatie met een ‘gewone’ processor kan de neurale chip je tablet of slimtel dingetjes leren. Of je daar veel aan heb, weet ik niet, maar Qualcomm heeft plannen de neurale chip te combineren met de gewone chip in zijn Snapdragon-programma (systeem-op-een-chip) voor een betere ‘verstandhouding’ tussen apparaat en gebruiker. Dan kan de slimtelbezitter zijn toestel, bijvoorbeeld, leren dat ie niet naar wifi zoekt als er niks in de buurt is of je vriendin bellen als het wat erg laat wordt of verzin nog maar wat.
Bron: Futura-Sciences