Watertekorten bedreigen voedselvoorziening

Watertekorten en voedselvoorziening; GCEW-rapportIn verschillende rapporten wordt gewaarschuwd voor een wereldwijde ‘watercris’ (excuus voor de aankondiging van een nieuwe crisis; as). Daardoor zou de helft van de voedselvoorziening voor de wereldbevolking in 2050 in gevaar kunnen komen, stelt de wereldcommissie voor watereconomie (GCEW) in haar rapport. Het wereldgrondstoffeninstituut (WRI) stelt in zijn rapport  dat een kwart van de voedselgewassen wordt geteeld waar de watervoorziening onbetrouwbaar en/of onder druk staat. Volgens een EU-rapport zouden ook gebieden in Europa die nu nog nat zijn met droogtes te maken kunnen krijgen.

Volgens het GCEW-rapport zou in 2050 meer dan de helft van de voedselproductie in gevaar komen door droogtes. “Bijna driemiljard mensen en meer dan de helft van de voedselproductie vindt nu plaats in gebieden waar de watervoorraad naar verwachting daalt”, stelt het rapport. Dat is een gevolg van een combinatie van factoren zoals de aardopwarming, verminderde wateropslag en toegang tot schoon water.
Het rapport stelt dat er snel gehandeld moet worden willen we de crisis voorkomen. Het stelt ook dat de kosten die daar aan vastzitten klein zijn in vergelijking met de schade die de economie zou lijden bij niets doen.

Zo zouden overheden geen subsidies meer moeten verstrekken aan waterintensieve sectoren en die besteden aan waterbesparende oplossingen. Ook zouden minder bedeelden en kwetsbaren meer steun moeten krijgen, aldus het GCEW-rapport.
Ook zal er minder voedsel moeten worden verspild en zullen draslanden moeten worden hersteld. Daarnaast zal er werkelijke prijs voor water moeten worden betaald. “Water wordt nu nog te vaak gezien als een overvloedig geschenk van de natuur, maar is in feite schaars en duur om geschikt te maken voor gebruikers”, schrijft de GCEW.

EU

Watertekort bedreigt elk jaar 30% van de bevolking van de EU en zal waarschijnlijk verergeren in een opwarmende wereld. Landbouw is in Europa grootverbruiker van water en daardoor ook het kwetsbaarst voor tekorten.

ERI waarschuwt voor de bedreiging van watertekorten voor drie belangrijke voedingsgewassen: maïs, rijst en tarwe. Eenderde van die voedingsgewassen wordt verbouwd in gebieden die te maken zullen krijgen met een toenemend watertekort.
Ook zal er iets gedaan moeten worden aan de concentratie van de voedselproductie. Tien landen landen, waaronder Brazilië, de VS en China produceren bijna driekwart van de meest besproeide gewassen zoals suiker, tarwe en katoen. Volgens het WRI-rapport zal tweederde van die ‘waterzuchtige’ gewassen te maken krijgen met watertekorten.

Bronnen: phys.org, New York Times

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.