Google heeft zijn project voor de modulaire telefoon (Ara) en nu wil Microsoft iets soortgelijks voor de computer, waarbij je zonder al te veel technisch inzicht onderdelen kan vervangen. Het Amerikaanse bedrijf heeft het idee alvast gedeponeerd bij het Amerikaanse octrooibureau. Wat dat betreft zijn er overigens meer bedrijven die aan zoiets werken. Acer heeft zelfs al zo’n ding in de winkel.
Ik heb wel eens een harde schijf vervangen of extra werkgeheugen bijgeplaatst en het is opmerkelijk hoe levendig een oude computer daardoor wordt. Ik heb me nooit gewaagd aan de processor, maar waarom niet? In de oudere computers is dat goed te doen, maar in de steeds compactere klapdozen (schootcomputers) wordt dat steeds lastiger. Ik heb me laten vertellen dat in de nieuwste Apple-klapdozen alles verlijmd is. Daar wordt vervangen dus problematisch.
Als mensen hogere prestaties van een computer verlangen, dan kopen ze meestal een nieuwe. Zonde, want de oude is allesbehalve versleten. Daarom is het niet zo gek dat er op diverse fronten wordt gewerkt aan een modulaire computer, waarbij je simpelweg door een van de lego-blkjes te vervangen, bijvoorbeeld, een nieuwere processor ‘inbouwt’. Zelfde geldt voor de grafische kaart, de harde schijf, het werkgeheugen, de batterij enzovoort. Aan die modules zou je dan ook extra’s kunnen koppelen zoals een apparaatje dat op bewegingen reageert, een tekentablet of een holografisch systeem. Je zou ook kunnen kiezen voor eenvoud: weg met al die overtollige bagage.
Zoals gezegd is Microsoft niet de eerste met zijn modulaire computer. In 2014 presenteerde Razer, gericht op videospelletjes, het project Christine, een modulaire computer. Voorlopig blijkt die nog steeds niet te koop te zijn. Fabrikant Acer presenteerde afgelopen september zijn eigen modulaire rekentuig: de Revo Build. De basismodule is vierkant met een zijde van 12,5 cm. Die bevat het moederbord met de processor, het werkgeheugen (2 gieg), de verbindingen (Bluetooth en Wifi) en een SSD-geheugen van 32 gieg. Kost € 199,-. Je kunt opslagruimte bijkopen tot 8000 gieg, een versterker voor goed geluid, een betere grafische kaart enz. De modules zijn verbonden via een magnetisch contact, zoals Apple dat heeft. Ik denk dat ik eens ga kijken of dat wat is.
Bron: Futura-Sciences