
De afwijkingen van de plattelandsbevolking met officiële ‘cijfers’ in diverse gebieden was aanzienlijk (afb: Josias Láng-Ritter/Nature Communications)
Onderzoekers rond Josias Láng-Ritter van de universiteit van Aalto (Fin) stellen dat de schatting van de wereldbevolking (in 2022 op achtmiljard geschat) aan de lage kant is. Ze bekeken ruim driehonderd plattelandsgebieden in de wereld (vooral in Azië) en constateerden dat de schatting over de bevolking daar tussen de 53% en 84% te laag was (met andere woorden: er vet naast zat).
“Dat is heel opmerkelijk”, zegt Láng. “Die gegevens worden in duizenden studies gebruikt en vormen de basis voor veel beleid, maar de nauwkeurigheid is nooit systematisch bestudeerd.” Nu is het voor het eerst duidelijk geworden dat in die gegevens een aanzienlijk deel van de plattelandsbevolking ontbreekt (zou ontbreken).
In hun studie vergeleken de onderzoekers de vijf meest gebruikte gegevensverzamelingen van de wereldbevolking met gegevens van volkstellingen in 307 gebieden in 35 landen, waarbij ze vooral keken naar de periode van 1975 tot 2010.
Die van 2010 zouden er het minst naast zitten (nog ‘maar’ onderschattingen van 32% tot 77% van de plattelandsbevolking). Er zijn ook latere gegevens (van 2015 en 2020) maar ook die zouden delen van de bevolking missen.
Volkstellingen zijn lang niet altijd adequaat onder meer ook wegens gebrek aan geld voor een dekkend bevolkingsonderzoek in verschillende landen. De onderzoekers maakten dankbaar gebruik van gegevens als ergens een stuwmeer werd aangelegd en de mensen op de plaats van het (geplande) meer werden verhuisd.
Die gegevens zouden vrij hard zijn aangezien bij de verhuizingen de vertrekkers vaak worden betaald. Ze combineerden die gegevens met satellietbeelden. Volgens hen is de afwijking overal te zien.
Aanzienlijk
De door de Finse onderzoekers waargenomen verschillen zijn aanzienlijk. 43% van de huidige wereldbevolking (8,2 miljard) zou in plattelandsgebieden wonen. Láng: “In veel landen zijn er onvoldoende gegevens. Die baseren hun beleid op schattingen. Moet er een weg komen? Hoeveel medicijnen hebben we nodig en waar?”
Dat moet dan haast wel fout gaan. Om plattelandsbewoners van toegang tot diensten en andere bronnen te verzekeren “zullen we ons stevig moeten beraden over de toepassing van de bevolkingskaarten in verleden en toekomst”, vindt de onderzoeker.
Bron: phys.org